Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
natalii

Porady (różne)

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj Elusia! Ja piekę na drugiej półce od dołu, sernik piekę bez termo obiegu, pieczenie tradycyjne. W wyposażeniu w piekarniku mam wkłdkę na której można piec biszkopty babeczki, kiełbaski, kurczaka i.t.p., ona ma co trzy cm., pręciki metalowe i na to kładę blachę. Drożdżówkę piekę bez tego podkładu. Elusiu myślę że zrozumiałaś mnie, daj znać. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wiecie co jestem w szoku bo ja sernik piekę zawsze z termoobiegiem.I zawsze mi wychodzi.Ale tym razem spróbuję upiec zgodnie z waszymi wskazówkami-zobaczymy jaki będzie efekt-odezwę się jak upiekę.Gabi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Halinko,ja mam taka druciana wkladke i na niej pieke wszystko,ale lubie sernik bez spodu i zawsze mi sie przypala.Mysle zeby podlozyc plaska blache do pieczenia,moze bedzie dobrze.Ja bardzo lubie sernik "wiedenski " taki prawdziwy jek w cukierni,ale jeszcze mi nigdy nie wyszedl.Stracilam nadzieje jak sie dowiedzialam,ze w cukierniach maja specjalne ulepszacze.Czy slyszalas o tym? elusia z gdanska

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co do sernika-też lubię bez spodu ale jakoś udaje mi się go nie przypalić,może pieczesz w zbyt wysokiej temperaturze? Albo za mocno podpieka piekarnik od spodu? A propos polepszaczy w cukierniach-to prawda,używają ich,wprawdzie pracowałam tylko w jednej ale za to niemałej i wiem to "z pierwszej ręki".

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zajrzalam tutaj za rada Basqi :grin: Jeszcze jedno pytanko: która grzalke wlaczyc-górna,dolna czy obie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o polepszacze, to ja również pracowałam w takiej jednej niemałej piekarni - cukierni i potwierdzam, że je się tam stosuje. Dlatego piekę ciasta sama, no i dlatego, że lubię piec. :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kasiu-ja włączam obydwie[piekarnik elektryczny bez termoobiegu] :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Elusia ja nastawiam jak jest gałka i na niej u góry jest kreseczka pozioma i na dole, Piekę w temp. 180*C , w instrukcji pisze że mogą być odchyłki na + albo - 10*C żadnych ulepszaczy nie daję, sernik bez spodu też piekłam i naprawdę żadne ciasto mi się nie przypalało, Ty musisz coś robić nieprawidłowo jak miałam gazowy piekarnik to miałam nie raz problemy. Ja wierzę że musi się Tobie udać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dziekuje Ineczko za porade,ale sprobuje po swietach.Jest to pieczenie z grzalka dolna i gorna.Zycze Tobie i Twoim bliskim oraz wszyskim na forum "Zdrowych i spokojnych Swiat Zmartwychwstania Panskiego." Samych radości, Kolorowych jajeczek, Białych owieczek, Uśmiechu bez liku I bakalii w serniku Kiełbaski tłuściutkiej I atmosfery milutkiej Życzy... elusia z gdanska

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

WIECIE CO A JA WCZORAJ PIEKLAM SERNIK GAZETOWY PRZEPIS WZIELAM Z TEGO FORUM ALE DZIS JUZ GO NIE MA NIE WIEM CZEMU NO I TO JEST SERNIK JAK Z CUKIERNI JEST TAKI DELIKATNY ZE SMAKUJE JAKBY WOGÓLE BYŁ BEZ KALORI PIECZE SIE GO Z DODATKIEM SERKA MASKARPONE A TORTOWNICE OWIJA MOKRA GAZETA MOWIE WAM NIEBO W GEBIE MOZE KTOS GO JUZ PIEKŁ

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

*Ryż będzie sypki jeżeli po ugotowaniu przelejemy go na sicie zimna wodą i dokładnie odcedzimy. *Przykry zapach w kuchence mikrofalowej zniknie po podgrzaniu w niej wody z sokiem z cytryny. *Naczynia żaroodporne dobrze myc solą z niewielką ilością octu. *Swiece spalaja się wolniej,jezeli wokól knota nasypiemy trochę soli. (z kalendarza ściennego) :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja mam stary piekarnik gazowy marki EWA z Wrozametu i zawsze kiedykolwiek coś piekę, to gotuję na górze na piecu garnek z wodą, inaczej ciasto przypala się od spodu a na górze jest zakalec. Polecam ten sposób posiadaczom przedpotopowych kuchenek.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A ja dam swoja rade przechowywania ciasta w lodowce zeby nie przeszlo jej zapachami trzeba wsypac w pojemniczek kawy naturalnej przed wlozeniem ciasta do lodowki.Szczegolnie chodzi o ciasta z bita smietana i kremami.Pozdrawiam :sad:

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.