Skocz do zawartości

Powidła śliwkowe


Gość Paula

Rekomendowane odpowiedzi

A ja w ym roku robiłam powidła śliwkowe z cukrem żelującym (tym 3:1 Dr. Oetker) i winem półwytrawnym - coś pysznego wyszło. Piękny kolor wyszedł i wspaniały smak. Jakby koś chciał spróbować to ja robię tak: 1,5 kg śliwek węgierek beez pestek 2 cukry żelujące 3:1 150ml czerwonego wina półwytrawnego Śliwki umyć, osączyć, wydrylować. Wsypać cukry żelujące, dokładnie mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować 10-15 minut. Garnek zdjąć z ognia, wlać wino, przestudzić. Owoce zmiksować na gładką masę przystawką do rozdrabniania. Powidła zagotować ponownie, gorące nakładać do wyparzonych słoików (do pełna). Słoiki szczelnie zamknąć i ułożyć do góry dnem, pozostawić do wystudzenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hmmmm nie wiem co poszlo nietak, pierwszy raz robie przetwory .... moje powidla gotuja sie chyba juz okolo 4 godzin i wlasciwie to ja mam kompot a nie powidla ... co zrobilam nietak? Moze sliwki zbyt malo dojrzale??? A moze po tych 12 tu godzinach to ten sok trzeba odlac?????

Ratujcie mam jeszcze pol skrzynki sliwek, szkoda ich na kompot .... . :sad:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Magducha_22

Hej zrobiłam te powidła, ale... przypaliły się!!! Z wyczyszczeniem garnka metalowego nie było problemu, ale emaliowany... do wyrzucenia!!! Wam się nie przypaliły, żadna z was o tym nie pisała. W jakim garnku gotowałyście te śliwy? A może jednak trzeba mieszać? Ja najpierw gotowałam przykryte, ale wyglądało to jak kompot więc potem odkryłam i dlatego... Może następnym razem spróbuję w piekarniku w naczyniu żaroodpornym!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 10 miesięcy temu...

Witajcie Kobietki :( proszę o małą podpowiedź .... jak już włożę te powidła w słoiki to muszę pasteryzować ? czy tylko zakręcić i odwrócić do góry dnem? Proszę w miarę możliwości o szybka odpowiedź, ponieważ powidła już się wylegują w occie :( dzięki - pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witajcie Kobietki :( proszę o małą podpowiedź .... jak już włożę te powidła w słoiki to muszę pasteryzować ? czy tylko zakręcić i odwrócić do góry dnem? Proszę w miarę możliwości o szybka odpowiedź, ponieważ powidła już się wylegują w occie :( dzięki - pozdrawiam

poszłam na żywioł ... pasteryzuję :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość malenstwo915

dziewczyny mam pytanko czy któraś z was robiła kiedykolwiek nutelle ze sliwek??? bo zastanawiam sie czy musza byc to koniecznie sliwki wegirki czy moga byc inne bo mam swoje w ogródki takie czerwone i nieiwem czy tez wyjdzie:) bardzo prosze o rade

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Zrobiłam powidła dokładnie według tego przepisu i właśnie przed chwilką zapakowałam je do słoiczków. I powiem tylko tyle: wyszły rewelacja, może ciut za słodkie ale śliwki miałam wyjątkowo dojrzałe. Ależ fantastyczny przepis, ani razu nie zamieszałam w garnuszku, nic się nie przypaliło, rondelek idealnie czysty, polecam w 100%, rzeczywiście się udają. Jeśli chodzi o skórki to po prostu się rozpadły po zamieszaniu na sam koniec, nic nie przecierałam, oczywiście troszkę ich zostało ale to taki sam efekt jak przy powidłach kupowanych w słoiczkach w sklepie. Tamte też nie są przecież idealnie gładkie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Witam, nigdy nie robiłam powideł, w tym roku chyba się skuszę... jednak mam pytanie: jaki ocet dodajecie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.