Skocz do zawartości

Jabłecznik z kisielem


Gość NIKON

Rekomendowane odpowiedzi

Cisato ------------------------------------ 50 dag mąki 25 dag cukru 5 żółtek 1 łyżeczka prosku do pieczenia kostka margaryny 1 łyżka smalcu ------------------------------------ Ciasto wyrobic, podzielić na 2 cześci. Jedną czesc rozwalkowac i wyłożyć na blache. Z drugiej czesci uformowac niewielkie kulkli i wlożyć do lodówki. ------------------------------------ 1 kg Jabłek - obrać zetrzec na tarce i odcisnąc sok. Wyłożyć na blache. ------------------------------------ Kisiel 5 Białek 10 dag cukru 1 Kisiel - smak dowolny (ja preferuje wiśniowy) ------------------------------------ Białka ubić z cukrem. Po ubiciu dodac kisiel i szybko wymieszać. Wyłożyć na jabłka. Następnie zetrzec na tarce ciasto które włożylismy do lodówki. ------------------------------------ Piec w temp. 200 stopni - jak ja to mówie aż sie upiecze :lol: po 40+ minutach najlepiej włożyć nóż do ciasta i zobaczyć czy ciasto sie na nim obiera - jak nie to juz gotowe i można sie zajadac :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...
post-4645-1191582226_thumb.jpgMam bardzo podobny przepis na jabłecznik z którego skorzystałam dziś więc nie będę powtażała tylko napiszę co u mnie było innego. :shock: A więc do ciasta nie dawałam cukru ani smalcu a proporcje takie same. Jabłka posypałam cukrem i cynamonem. Piekłam w 180 stopniach przez 1 godzinę. Zapach bomba.Polecam :mrgreen:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 4 miesiące temu...

miałam dac znać jak wyszło wiec już piszę: otóż pycha, niebo w gębie :grin: Musiałam dzisiaj upiec jeszcze raz bo tato i brat tak mnie prosili :grin: dzieki za przepis :grin: Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

:shock:  Zrobiłam jabłecznik i musze przyznać że jest badrzo podobny do tego co ja robie tylko u mnie jest na jabłkach jeszcze ciasto a potem piana ,smaczny taki jak lubie .

post-4684-1209193748_thumb.jpg

post-4684-1209193759_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Jolanta moga byc takie jablka ze sloika.Tylko raczej to jest taki mus,wiec najlepiej zagescic je jeszcze galaretka by po upieczeniu nie wyplywala ta masa jablkowa.Ja zawsze tak robie nawet jak sama przygotowuje jablka na ciasto.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.