pmartyna Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2005 jeśli ktoś wie to miło by było gdyby mi wytłumaczył krok po kroku , z góry dziękuje :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość solith Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2005 1. Stawiasz na kuchence garnek z wodą (napełniony tak w 1/2 do 2/3 objętości), niech się zagotuje. 2. Zmniejszasz ogień tak, aby po zagotowaniu wody wydobywała się z niej w dużej ilości para. 3. Stawiasz na garnku miskę (najlepiej metalową) tak, żeby nie wpadła do środka oczywiście - najlepiej wcześniej sobie dopasuj garnek i miskę :) 4. W misce ogrzewającej się nad parą ubijasz jajka najlepiej trzepaczką (nie słyszałam jeszcze, żeby ktoś to robił mikserem). ...i już :) Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Witam :D Przedstawiam mój sposób ubijania jajek na parze :D . :lol: Do większego garnka należy wlać wodę (ok. 1/4 objętości garnka) i zagotować, a do mniejszego garnka należy wbić jajka i wsypać cukier. :lol: Następnie mały garnek należy włożyć do dużego, ale tak, aby spód mniejszego garnka nie stykał się z gotującą się wodą w dużym garnku. :lol: Należy zmniejszyć ogień, aby z jajek nie powstała jajecznica :D . :D Znajdujące się w małym garnku jajka należy ubijać najlepiej mikserem (bo jest szybciej) na puszystą masę. :D Potem garnek z jajkami należy zdjąć z ognia i jeszcze chwilę ubijać. Następnie odłożyć na bok, aby ostygło. Powodzenia :D Dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmartyna Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2005 ale tak się ubija te jajka żeby zrobić tą mase ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Witam ponownie :lol: Tak ubite jaka na parze najczęściej potrzebne są do zrobienia maślanego kremu. Gdy mamy już ubite i ostudzone jajka, ucieramy miękkie masło na puszystą masę, i cały czas ucierając dodajemy porcjami masę jajeczną. Podam może przykładowe przepisy ciast :lol: Biszkopt z truskawkami i Pyszny tort, których kremy należy zacząć od ubijania jajek na parze. Powodzenia http://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons//icon_exclaim.gif Dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmartyna Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2005 a jeszcze sie chciałam zapytać , skąd mam wiedzieć ze te jajka już są wystarczająco utarte ?? znaczy to ma jakoś zgęstnieć ?? jak długo mniej więcej trzeba to ubijać ?? np. 3 minuty czy 30 minut ?? a jeszcze mi się wyjdaje że jak się ubija mikserem to sie robie taka piana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Witam :) Jajka są już ubite, gdy masa zgęstnieje (tak, jak przy ubijaniu jajek na biszkopt). Ubijanie trwa ok. 5 minut. Podczas ubijania jajek mikserem, na początku robi się piana, ale potem piana ta gęstnieje. Powodzenia :) Dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
firley Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2005 4. W misce ogrzewającej się nad parą ubijasz jajka najlepiej trzepaczką (nie słyszałam jeszcze, żeby ktoś to robił mikserem). mi jest wyodnie ubijac rózgą :) Acha w szkole to "skrecalem" dwie trzepaczki jak nie bylo rózgi, był lepszy efekt :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jola_A. Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2006 A ja ubijam jajka mikserem,komu by sie chcialo ubijac trzepaczka. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2006 I jeszcze jeden znak, że jajka są już ubite - masa podwoi swą objętość i stanie się biała, prawie biała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2007 Ja tez ubijam mikserem,ostatnio do DZIDZIUSIA ubijałam i ledwo się w misce zmieściło tak urosło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.