Skocz do zawartości

Racuszki


Krakusia

Rekomendowane odpowiedzi

Racuszki to takie słoneczka na patelni :lol: chłopcy bardzo je lubią i aby sie im nie znudziły robie je na rożne sposoby. Podstawowe jest ciasto typu naleśnikowego tylko gęstsze: mleko, jajka, mąka, łyżka oleju, cukier, trochę cukieru waniliowego, szczypta soli. Ciasto to mieszam z plastrami kwasnych jabłek (takich do rozpieku) i smażę na patelni z obu stron. Posypuje cukrem pudrem. Dla odmiany jabłka ucieram na grubych oczkach i mieszam z ciastem dodając do cukrowej posypki cynamonu. Zamiast jabłek daję plasterki banana, lub jabłka mieszam z banami lub gruszkami. Pyszne są także racuszki z owoców sezonowych: truskawki, brzoskwinie, pozimki...itd Do owoców soczystych robię nieco gęstsze ciasto i dodaję jedno jajko więcej, bo placki przywierają do patelni. Smacznego :lol: Krakusia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja wczoraj robiłam takie:połączyłam dwa przepisy znalezione na jednym z forum i w gazecie "Moje gotowanie"

Racuszki meksykańskie

składniki:-to jest porcja dla 3 głodnych osób jako jedyne danie obiadowe

2 szkl. mąki

6 dkg drożdży

1 łyżka cukru

4 jajka

2 szkl. mleka

dodatki:

10-20 dkg żółtego sera

puszka mieszanki meksykańskiej lub groszku z kukurydzą

olej do smażenia

*drożdże rozetrzeć z cukrem,zalać ciepłym mlekiem,dodać łyżkę mąki i odstawić na 15-20 minut

*w tym czasie potarkować ser żółty i odcedzić mieszankę

*do rozczynu dodać mąkę,jajka i dobrze wymieszać

*następnie dodać ser żółty i warzywa

*smażyć na oleju

oczywiście dodatki można zmieniać wedle gustu na jabłka,gruszki,dowolne warzywa i podawać wtedy wedle smaku z cukrem,śmietaną lub słonymi sosami

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja zupełnie co innego nazywam racuszkami. Moje racuszki robi sie koniecznie na bazie kwaśnego mleka(albo zsiadłego jak kto woli), czyli ok.1szklanki zsiadłego mleka, mąki ok,1,5 szklanki(właściwie mąki dodaje tyle aby konsystencja ciasta była tak gęsta , aby ciasto mozna było łyzką nakładać, 1łyzeczka sody i szczypta soli. Piekę na rozgrzanym oleju.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.