adelajda Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2005 25 dag maki pszennej 15 dag masła 18 dag startego sera (łezki) żółtego 1/2 szkl. śmietany gęstej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli do posmarowania ciasteczek 1 żółtko do posypania : mak, sezam, kminek (co kto lubi) Masło utrzeć z serem, dodać śmietanę, sól oraz paprykę i starannie wymieszac. Mąkę, proszek dodać do masy serowej i zagnieść. Ciasto włożyć na 2-3 godz do lodówki, rozwałkować na ok pół centymetra i wykrawać foremkami różne kształty( sa ciekawsze ).Żółtko roztrzepać z łyżką wody smarowac ciasteczka i posypać tym co nam pasuje. Piec ok 8-12 minut w piekarniku nagrzanym do ok 200 st. Wspaniały dodatek do piwka :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrijah Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2008 Ja zrobiłam ostatnio jeszcze prostsze, ale nad takimi też się zastanawiam :D składniki na ok. 40szt.: - 50 dag ementalera - 20 dag mąki pszennej - 2 szt żółtka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - sól Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać mąkę z proszkiem, żółtka, szczyptę soli i wyrobić na gładką masę. Następnie rozwałkować ciasto na placek grubości 2 cm, wycinać foremką drobne ciasteczka, układać je na blasze do pieczenia, posypanej mąką, i piec 12-15 min w piekarniku, w temperaturze 180°C. PS. Przed pieczeniem można posypać np solą gruboziarnistą żeby były bardziej 'krakersowate' Ja wycinałam serduszka, bo robiam je dzień przed walentynkami :cry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.