Skocz do zawartości

Ciasto Pani Walewska


Gość agakos1

Rekomendowane odpowiedzi

ciasto: 2 szklanki mąki 1 margaryna 2 łyżki cukru pudru 4 żółtka 1 cukier waniliowy 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia To wszystko zagnieść i podzielić na dwie części.Każdy placek posmarować powidłami 1/2 słoiczka, na to położyć pianę ubitą z 2 białek z 1/2 szklanki cukru, na pianę posypać posiekane orzechy. Upiec dwa jednakowe placki. Pod jedno ciasto do blaszki włożyć papier śniadaniowy wysmarowany olejem, ciasto nie przyklei nam się do blaszki i bedzie łatwiej je wyłożyć. Piec każdy placek ok.25 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni masa: 3/4 litra mlek 6 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 czubale łyżki mąki pszennej 1/2 litra mleka zagotować w pozostałej ilości mleka rozpuścić powyższe składniki i to wszystko zagotować. Powstały budyń utrzeć z 1 1/2 kostki masł (margaryny) . Wyłożyć masę na jeden z placków, na wierzch położyć drugi .Ciasto jest najlepsze nastepnego dnia , dobrze schłodzone.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...

Kiedyś jadłam to ciasto i jak znalazłam przepis to od razu zabrałam się za pieczenie.Robiłam w 2 tortownicach jednocześnie. Składałam górą do wewnątrz :smile: Bardzo dobre ciacho!

post-4359-1174926719_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.