Gość Myself Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2005 sprzedawca gofrów budkowych niech wtajemniczy nas w taki przepis :) probowalam juz wszystkiego:P dodawalam spirytusu zaczynalam mieszac skladniki od ubitej piany..piwo i wiele innych ale zawsze nie sa takie jak sprzedawane w budkach :/ takie gofry sa pyszniutkie wielkie chupiące i w ogole..dla nie wychodza alboi flakowate albo niepodrosniete :/ POMOCY :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość policho Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2005 Z tego co zaobserwowałem to dużo zależy też od gofrownicy. Niedawno zmieniłem starszy egzęplarz na nowy model i przy tym samym cieście gofry wychodzą gorsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uretan Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2005 Składniki 20 dag mąki ziemniaczanej, 20 dag mąki pszennej, 25 dag cukru, mała torebka cukru wanilinowego, 200 g stopionej margaryny, 1 łyżka proszku do pieczenia, 5 jajek, olej sojowy. Wykonanie: Jajka ubić z cukrem do całkowitego rozpuszczenia kryształków, dodać jedną i drugą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wsypać cukier waniliowy, dodać stopiony tłuszcz, miksować dodając trochę wody tak, aby ciasto było wyraźnie gęstrze od naleśnikowego. Ciasto zostawić na 15 min w temperaturze pokojowej. W tym czasie nagrzać gofrownicę i posmarować olejem przy pomocy pędzelka. Nakładać 1 - 2 łyżki ciasta (ilość trzeba wypraktykować). Piec na rumiano. Gofry wyjęte z gofrownicy podsuszyć, opierając je o coś (nie na leżący). Podawać z bitą śmietaną, dżemem lub cukrem - pudrem. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arabika Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2005 Witam. nie jestem sprzedawcą gofrów ale wiem gdzie tkwi problem ZA MAŁA MOC GOFROWNICY Nawet najwymyślniejsze przepisy nic tu nie poradzą Gofrownice które są sprzedawane w sklepach maja najcześciej za mała moc tzn 650-750 watt a powinna miec 1300-1400 ( tak jak to maja gofrownice gastronomiczne)aby ciasto które wlwjemy mogło szybko urosnąc i upiec się .Wtedy gofry wychodza chrupiace. Jesli gofrownica jest o mniejszej mocy ,czyli jest mniej nagrzana , woda z ciast nie jest w stanie odparowac (gofry bardziej sie dusza niż pieka ) i wychodzi nam miękki naleśnik Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uretan Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2005 Arabeczku. Dzięki za konstruktywny, inżynierski komentaż ;). Bezwzględnie prawda. Ale przy mniejszej mocy można podsuszyć (to dla tych, którzy mają słabe gofrownice) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arabika Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2005 Oczywiście że można podsuszyć np. w piekarniku albo na teflonowej patelni Z pwenościa będą troche lepsze ,ale niestety nie należy oczekiwać rewelacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domcia Opublikowano 30 Grudnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2005 Mi wychodzą chrupiące.Przepis: 2 jajka,2 szkl.mąki,2 szkl.mleka,1 łyżka proszku do pieczenia,ćwierć szkl.oleju,szczypta soli.Białka odzielić od żółtek.Żółtka ubić z mlekiem,mąką,proszkiem do pieczenia,olejem i solą na gładko.Białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą.Piec w gofrownicy ok.2 min.aż będą złote.Nie są tak idealne jak z budki,ale przynajmniej nie gumiaste.Jak robiłam z cukrem to były właśnie gumowe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszczółka maja Opublikowano 10 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2006 należy dodać 2 łyżki majonezu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monilek26 Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2006 Uretanie bardzo dziękuje za Twój przepis na gofry. Wyszły rewelacyjne :D Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jola_A. Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2006 ja tez czesto robie gofry i zauwazylam ze jesli dodaje do nich zwykly cukier krysztal to wychodza one gumowate,ale jesli uzyje cukier puder sa chrupiace. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monilek26 Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2006 Ja dodałam cukier kryształ ale za poradą Uretana po wyjęciu z gofrownicy podsuszałam je i wyszły też chrupiące i smaczniutkie. Dziękuję za rade Jolu.A. Następnym razem skorzystam z niej i porównam, które lepsze. :D Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kate_76 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2007 zrobilam wlasnie te gofry i wyszly najlepsze jakie do tej pory robilam ! wreszcie mam chrupiace gofry a nie nalesniki!zastosowalam sie do rady aby nie ukladac jeden na drugim tylko postawic sa super! dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia K Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Nie wiem,czy to sprawa przepisu (bo ja robilam wg innego),czy wlasnie ta metoda podsuszania na stojaco-a moze jedno i drugie....Gofry wyszly super chrupkie! Dzieki za rade-czlowiek ciagle sie czegos uczy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość modliszqa Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2007 uretan Twój przepis jest genialny :P:) aż się zalogowałam, żeby napisać podziękowanie i pochwałę :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.