Gość cytrynka Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2005 CIASTO: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka 150g.margaryny 3 łyżki śmietany kwaśnej,lub 2 łyżki słodkiej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia powidła orzechy włoskie,rodzynki Wszystkie składniki ugnieść,gdy cisto będzie zbyt rzadkie dodawać mąkę aż zrobi się gęste. Przekroić na dwie części,jedną włożyć do lodówki,drugą rozwałkować,wyłożyć do formy posmarować powidłami,posypać orzechami i rodzynkami. Z 5 białek ubić pianę i gdy będzie gęsta dodać pół szklanki cukru i nadal ubijać.Połowę piany dać na ciasto i upiec w temp.200 st.C. Z drugą połową ciasta zrobić tak samo. MASA: kostka masła 2 żółtka 1 i 1/3 szklanki mleka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 szklankę mleka zagotować.Do pozostałej 1/3 szkl.dać mąkę pszenną i ziemniaczaną,dobrze rozmieszać. Żółtka utrzeć z cukrem,gdy mleko się zagotuje,dodać kilka łyzek do żółtek i rozmieszać.Wlać to spowrotem do mleka,razem z wcześniej rozmieszaną mąką w 1/3 szkl.mleka.Cały czas mieszać,aż zrobi się gęsta masa.Ostudzić,a następnie dodać masło i utrzeć mikserem.Jedną(upieczoną)cześć ciasta posmarować masą i przyłożyć drugą (upieczoną) częścią ciasta-pianą do góry.Wstawić do lodówki,aby masa zgęstniała i "trzymała" się ciasta. SMACZNEGO :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anka84 Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2005 Znam to ciasto pod nazwą PANI MAJEWSKA:) Robiłam je niedawno i jest bardzo smaczne - polecam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monilek26 Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2005 A nie pod nazwą PANI WALEWSKA????? :) :) :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malbed Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2005 To ciasto występuje pod dwoma nazwami "Pychotka" i "Pani Walewska" i jaka by nie była jego nazwa smakuje wyśmienicie.Małgosia :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.