Skocz do zawartości

Nalewka z pigwy


Gość Krystian

Rekomendowane odpowiedzi

1) Do słoja wsypać pokrojone na ćwiartki i pozbawione pestek pigwy 2) Zasypać je cukrem w ilości 1 do 1 zakryć ściereczką i postawić w słońcu na 3-4 tygodnie. 3) Zlać sok, odstawić do piwnicy czy w inne ciemne i w miarę chłodne miejsce 4) Zalać owoce spirytusem w proporcji 1 do 1 do ilości soku zakryć słój szczelnie - najlepiej folią do żywności. zostawić na miesiąc, półtora. 5) Zlać, połączyć z sokiem. 6) Owoce zalać jeszcze raz - dobrą czystą wódeczką w proporcji 1l na 1kg owoców w pierwotnej nastawnej masie znów przykryć szczelnie i zostawić na kolejny miesiąc 7) Zlać, połączyć z wcześniejszą nalewką. Całość nalewki postawić w piwnicy. Utworzy się w niej charakterystyczny osad w postaci warstwy. można go spokojnie zostawić, są to fragmenty owocu i w żaden sposób nie psują smaku. ale jeśli komuś przeszkadzają można zlać ustaną nalewkę za pomocą wężyka do butelek. zamknąć i odstawić na kilka miesięcy. jest pyszna pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.