Skocz do zawartości

Sezon na jabłka - więc pieczemy szarlotki :)


Dorota

Rekomendowane odpowiedzi

Witam http://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons//icon_exclaim.gif

Mamy jesień, a w naszych ogrodach, spiżarkach i kuchniach dużo jesiennych owoców, a przede wszystkim dużo dużo jabłek.

Wychodzę, więc z propozycją pieczenia szarlotek. Wiem, że przepisów na ciasta z jabłkami jest bardzo dużo, już na samym Smacznym jest ich trochę :D. Ale ja jestem wiecznie nienasycona tymi przepisami i czekam na ciekawe propozycje moich Forumowiczów :D.

Ja ze swej strony zaproponuję kilka ciekawych i oczywiście osobiście 'przetestowanych' przepisów na ciasta z jabłkami.

Oto moje propozycje:

:) Jabłecznik na biszkopcie

:) Ciasto budyniowo jabłkowe

:P Szarlotka tortowa

:D Najszybszy torcik z jabłek

:D Ucierany placek z jabłkami

Teraz Wasza kolej. Czekam …

Pozdrawiam i życzę udanych jesiennych wypieków :D

Wasza Dotka :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam :D

Jeżeli chodzi o Ciasto budyniowo jabłkowe, to spodu nie należy podpiekać, wszystko piecze się razem i to wystarczy. Spód spokojnie się dopiecze.

Jednak największą trudność sprawia tutaj rozprowadzenie 1/4 ciasta na gorącym budyniu, ale nie należy się zrażać do tego ciasta. Bo jest to naprawdę dobry przepis - gratuluję wyboru :D. Tego rodzaju ciasta tzn. z budyniem i jabłkami są moimi ulubionymi ciastami :).

Naprawdę polecam i życzę powodzenia ;)

Dorota

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Witaj Dorotko! Mam swoje wypróbowane przepisy i też korzystam z Twoich. Teraz podzielę sie z Wami przepisem na makową szarlotkę. Jest to ciasto na każdą okazję. 30 dag maku, 4 jajka, niepełna szklanka cukru, 1 margaryna, 1 szklanka manny, 30 dag startych jabłek na dużych oczkach i troche odciśnietych lub innych owoców, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, bakalie można dodać olejku migdałowego Mak sparzyć, przekręcić 1 raz przez maszynkę. Margarynę utrzeć z 1/2 szkl. cukru i żółtkami, dodawać przekręcony mak, dobrze utrzeć. Następnie dodawać po trochu mannę i jabłka. Ubić pianę dodając na koniec reszte cukru i delikatnie wymieszać z masą. Piec ok. 45 min w dobrze nagrzanym piekarniku (180oC). Polać polewą 3 łyżki kakao, pól tabliczki gorzkiej czekolady, 3 łyżki masła, 3łyżkli cukru, 1 łyżka śmietanki. Wszystko razem podgrzewamyw rondelku i ciepłą polewą smarujemy ciasto i posypujemy w skośne pasy na przemian wiórkami i posiekanymi orzechami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wow http://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons//icon_exclaim.gif http://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons//icon_exclaim.gif http://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons//icon_exclaim.gif

Makowa szarlotka to coś nowego ;).

Przepis wydaje się być ciekawy - muszę go wypróbować.

Dziękuję i pozdrawiam :)

Dorota

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.