Bahus Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2005 Ossobuco 4 plastry (po 30 dag każdy) cielęciny z udźca (z kostką) 1 szklanka (20 dag) ryżu długoziarnistego 15 dag marchewek 15 dag selera naciowego 1 puszka (425 ml) obranych pomidorów 4 szklanki rosołu (instant) 1 i 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 2 cebule 1 cytryna 2-3 łyżki oleju 2 kości szpikowe 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła lub margaryny 3 łyżki tartego parmezanu 3 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki szafran, sól, biały pieprz Marchewki i seler dokładnie oczyścić, umyć, pokroić na małe kawałki. Pomidory osączyć (zalewę pozostawić) i pokroić w kostkę. Porcje cielęciny natrzeć solą i pieprzem, każdą obwiązać na krzyż bawełnianą nitką tak, żeby powstały zgrabne kotleciki. Mięso podsmażyć na oleju. Wyjąć z brytfanny i zabezpieczyć przed wystygnięciem. Na tym samym tłuszczu zeszklić połowę cebuli, dodać warzywa, zalewę pomidorową i przecier. Wlać 2 szklanki rosołu i 1/2 szklanki wina. Do jarzyn włożyć mięso. Przykryć, wstawić do piekarnika, piec 90 minut w temperaturze 200°C. Kości sparzyć, wyjąć szpik. Na maśle podsmażyć resztę cebuli, dodać szpik, ryż i szczyptę szafranu. Zalać resztą rosołu i wina, gotować 20 minut. Posypać serem. Czosnek i natkę posiekać. Cytrynę obrać, skórkę pokroić w paseczki. Wymieszać z czosnkiem i natką, doprawić solą i pieprzem, posypać danie. Podawać z ryżem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.