Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ossobuco

4 plastry (po 30 dag każdy) cielęciny z udźca

(z kostką)

1 szklanka (20 dag) ryżu długoziarnistego

15 dag marchewek

15 dag selera naciowego

1 puszka (425 ml) obranych pomidorów

4 szklanki rosołu (instant)

1 i 1/4 szklanki białego wytrawnego wina

2 cebule

1 cytryna

2-3 łyżki oleju

2 kości szpikowe

1 łyżka koncentratu pomidorowego

2 łyżki masła lub margaryny

3 łyżki tartego parmezanu

3 ząbki czosnku

1/2 pęczka natki

szafran, sól, biały pieprz

Marchewki i seler dokładnie oczyścić, umyć, pokroić na małe kawałki. Pomidory osączyć (zalewę pozostawić) i pokroić w kostkę. Porcje cielęciny natrzeć solą i pieprzem, każdą obwiązać na krzyż bawełnianą nitką tak, żeby powstały zgrabne kotleciki. Mięso podsmażyć na oleju. Wyjąć z brytfanny i zabezpieczyć przed wystygnięciem. Na tym samym tłuszczu zeszklić połowę cebuli, dodać warzywa, zalewę pomidorową i przecier. Wlać 2 szklanki rosołu i 1/2 szklanki wina. Do jarzyn włożyć mięso. Przykryć, wstawić do piekarnika, piec 90 minut w temperaturze 200°C. Kości sparzyć, wyjąć szpik. Na maśle podsmażyć resztę cebuli, dodać szpik, ryż i szczyptę szafranu. Zalać resztą rosołu i wina, gotować 20 minut. Posypać serem. Czosnek i natkę posiekać. Cytrynę obrać, skórkę pokroić w paseczki. Wymieszać z czosnkiem i natką, doprawić solą i pieprzem, posypać danie. Podawać z ryżem

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.