Skocz do zawartości

Maccheroni z czosnkiem, oliwą i ostrą papryką


Bahus

Rekomendowane odpowiedzi

Maccheroni z czosnkiem, oliwą i ostrą papryką

6-8 łyżek oliwy z oliwek,

3 ząbki czosnku,

sól, pieprz,

ostra papryka (ewentualnie anchois),

500 g maccheroni.

Podgrzewamy 6-8 łyżek oliwy z oliwek, dodajemy szczyptę soli i trzy cieniutko pokrojone lub drobno posiekane ząbki czosnku. Przyrumieniamy czosnek na złoty, ale nie ciemny kolor (w przeciwnym razie miałby zbyt mocny smak). Jego ilość ustalamy sami do smaku. Sos będzie jeszcze lepszy, jeśli dodamy szczyptę ostrej papryki lub solonych sardeli (anchois). Dorzucamy np. trzy dobrze wymyte, pokrojone na małe kawałki filety sardeli, które „rozpuszczą się" podczas gotowania.

W dawnych czasach przyrządzano ten sos używając surowego oleju i surowego, posiekanego czosnku (według innego prastarego przepisu trzeba było makaron najpierw posmarować miodem, a następnie cukrem i cynamonem).

Na sos wrzucamy 500 g ugotowanych, al dente maccheroni

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.