Skocz do zawartości

Udka z kurczaka w sosie pieprzowym


Bahus

Rekomendowane odpowiedzi

Udka z kurczaka w sosie pieprzowym

8 udek z kurczaka

1 łyżka siekanej natki

2 marchewki

2 cukinie

20 ziarenek pieprzu zielonego

kilka ziarenek pieprzu czarnego

sól

1/4 szklanki oleju aromatyzowanego

sok z 1 cytryny

plasterki cytryny

Pieprz lekko zmiażdżyć (tak by część ziaren była w całości), zalać olejem (jeśli nic mamy aromatyzowanego. można do zwykłego dodać szczyptę ziół), odstawić na 24 godz. Marchewki obrać, umyć. Cukinie umyć, odciąć końce, wyciąć gniazda nasienne. Wrzucić na 5 min do osolonego wrzątku, wyjąć, odsączyć, pokroić w słupki. Połączyć z 2-3 łyżkami oleju, szczyptą soli i natką. Udka umyć, ostrym nożem wyjąć z nich kości, w puste miejsca włożyć warzywa. Posmarować olejem, posolić. Każde udko owinąć folią aluminiową. Ułożyć na blasze, piec 30 min w temp. 200 stopni C. Wyjąć, ostudzić. Odrobinę oleju wymieszać z sokiem z cytryny i zmacerowanym pieprzem, lekko posolić. Udka wyjąć z folii. pokroić na plasterki, polać sosem pieprzowym, ozdobić cytryną.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.