Bahus Opublikowano 2 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2005 Udka z kurczaka w sosie pieprzowym 8 udek z kurczaka 1 łyżka siekanej natki 2 marchewki 2 cukinie 20 ziarenek pieprzu zielonego kilka ziarenek pieprzu czarnego sól 1/4 szklanki oleju aromatyzowanego sok z 1 cytryny plasterki cytryny Pieprz lekko zmiażdżyć (tak by część ziaren była w całości), zalać olejem (jeśli nic mamy aromatyzowanego. można do zwykłego dodać szczyptę ziół), odstawić na 24 godz. Marchewki obrać, umyć. Cukinie umyć, odciąć końce, wyciąć gniazda nasienne. Wrzucić na 5 min do osolonego wrzątku, wyjąć, odsączyć, pokroić w słupki. Połączyć z 2-3 łyżkami oleju, szczyptą soli i natką. Udka umyć, ostrym nożem wyjąć z nich kości, w puste miejsca włożyć warzywa. Posmarować olejem, posolić. Każde udko owinąć folią aluminiową. Ułożyć na blasze, piec 30 min w temp. 200 stopni C. Wyjąć, ostudzić. Odrobinę oleju wymieszać z sokiem z cytryny i zmacerowanym pieprzem, lekko posolić. Udka wyjąć z folii. pokroić na plasterki, polać sosem pieprzowym, ozdobić cytryną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.