Skocz do zawartości

Dziwak


Gość gabrysia

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 35
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Upiekłam w swoim zyciu mnóstwo ciast, ale powyzsze to moje ulubione, znam je od ok. 15 lat:) Zamiast dzemu obowiazkowo daje konfiture sliwkową. Zbliżaja sie swieta i mam zamiar znowu wrócic do powyzszego przepisu. Aha, znam ciasto pod nazwą "Placek czeski". Poezja smaku:) I moze lezec ładnych kilka dni. Rewelacja !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Upiekłam dzisiaj to ciasto....coprawda korzystałam ze swojego przepisu ,ale składniki na placki są takie same tylko daję 3 łyżki miodu i 2 płaskie łyżeczki sodki. Jednak nie lubię ucierać kremu więc korzystam z pomocy kucharki która nauczyła mnie robić tak.Podam przepis może jakiś leniuch też skorzysta. Składniki 3 szkl mleka 8 łyżek czubatych manny 1 szkl cukru 3/4 margaryny 2 żółtka sok z cytryny i odrobina alkoholu 2 szklanki mleka zagotować z cukrem a w jednej rozrobić mannę i wlać na gotujące mleka-gotować do zgęstnienia.Po zestawieniu z ognia dać margarynę i rozmieszać.Gdy masa nieco przestygnie dodać żółtka i sok,przekładać placki jeszcze letnim kremem. Kremu jest dość dużo więc wystarczy go nawet na przełożenie 3 razy i można nie używać dżemu-przekłada się letnim kremem więc można już za godzinkę spokojnie jeść. Polecam może ktoś skorzysta z mojej rady. Pozdrawiam autorkę przepisu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witaj Figiel :grin: Sądzę ,że mus jabłkowy nie nadaje się do przełożenia.Jest za rzadki i bez wyraźnego smaku. Placki raczej się rozciapią niż nawilgną,będzie Ci wypływał.Raczej proponowałbym powidła śliwkowe, dżem z czarnej porzeczki, truskawkowy lub coś o wyrażnym kwaskowatym smaku,aby złamać słodycz kremu. Smacznego :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz widzę ,że w roztargnieniu zapomniałąm dodać ,że ten krem Eli :grin: robi sie bardzo szybko....z tym ,że ja dodałam żółtka do mleka z kaszą manną i razem zagotowałam ,bo surowych jaj nie lubię w kremie ... i jest go sporo ,wystarczy na posmarowanie bez oszczędzania :grin: .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.