Skocz do zawartości

Sernik gotowany


AlicjaL

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto półkruche - składniki: 1 kg mąki 30 dag tłuszczu 10g proszku do pieczenia 2 jaja 30 dag cukru 50 g mleka lub śmietany 3 łyżki kakao aromat Utrzeć jaja, cukier i tłuszcz. Dodawać mleko, proszek do pieczenia, aromat i połowę mąki. Takie półgęste ciasto wyłożyć na stolnicę, dodać resztę mąki, kakao i szybko wyrobić. Wstawić do lodówki i oziębić. Po ochłodzeniu rozwałkować 4 cienkie placki i upiec na dużych blachach. Masa serowa - składniki: 2 kg twarogu 25 dag masła 6 jaj 40 dag cukru 1 szklanka mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej aromat Twaróg przekręcić przez maszynkę, dodać miękkie masło i razem ucierać, dodając 6 żółtek i cukier. Białka ubić na sztywną pianę i dodać z aromatem do masy serowej. Tę masę włozyć do garnka i mieszając podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż masa zacznie "pyrkać". Wtedy odstawić ją z ognia, dodać szklankę mleka rozmieszanego z mąką ziemniaczaną i znowu postawić na małym ogniu. Mieszać do ponownego zagotowania. Teraz przełożyć upieczone placki grubą warstwą masy serowej. Ostudzić w lodówce, najlepiej przez noc. Wierzch można polukrować lub polać czekoladą. Ponieważ ciasto wychodzi bardzo duże proponuję zrobić je na tortownicy zmniejszając ilość składników o połowę. Zamiast piec placki można przekładać masą herbaniki lub biszkopty. Smacznego :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.