Skocz do zawartości

Łosoś


Gość Loretta

Rekomendowane odpowiedzi

Gość maciekchudy

Witam na Forum ;)

Szukam pomysłów jak przyrządzić łososia. Jako danie obiadowe, na ciepło...

Polecam łososia pieczonego bardzo proste danie super smakuje a przy tym błyskawiczne.

Potrzebny jest filet z łososia raczej ze skórą (ale niekoniecznie)

Przyprawy cytryna sól ząbek czosnku swierzo zmielony czarny pieprz(to konieczne)

Czosnek nalezy drobno posiekac i rozetrzec z łyzeczka soli dodac swierzo zmielony czarny pieprz. Ta masa natrzec filet z łososia skropic sokiem z połowy cytryny oraz troszeczke posmarowac oliwa z oliwek.

Blache do pieczenia posmarowac oliwą z oliwek pokrojc w krązki dosc duza cebule rozłozyc na blasze, na cebule połozuc filet skóra do spodu (cebula powinna byc tylko pod filetem).

Teraz wystarczy włożyc do gorącego piekarnika (180-200 stopni) i piec jakies 15-20 minut. Musi sie lekko zrumienic nie moze sie zbytnio wypiec mieso musi byc jedrne nie moze sie rozpadac cebula (niestety nie do jedzenia bo bedzie jeszcze surowa) pod ryba spowoduje ze łosoś sie nie wysuszy i bedzie cudownie aromatyczny a skóra nie przywrze do blachy

To wszystko

Zycze smacznego

Filet mozna tez posypac ziołami prubowalem z bazylią koperkiem pietruszka majerankiem (zioła posypuje sie "artystycznie "w paseczki czy kratke

Do pieczonego łososia bardzo pasuje ostry sos tabasko (dwie łyzki stołowe dobrej oliwy z oliwek jedna łyzeczka od cherbaty sosu tabasko sok z jednej limonki i połowy cytryny łyzka drobniutko posiekanej natki kolendry ewentualnie pietruszki Wszystkie skałdniki nalezy dobrze wymieszac i polac rybe )

łososia podaje z ryżem

pyszny tez jest łosos na parze a le to innym razem

dobranoc

smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja bardzo lubie lososia pieczonego w piekarniku w filii aluminiowej. Jest to sposob najprostszy na swiecie i pysznie smakuje. Jak masz calego lososia to odetnij glowe i mozesz przeciac na pol jak jest duzy. Posyp go przyprawa do ryb i sola jak przyprawa jest bez soli, zawin dobrze w folie aluminiowa, dobrze zawin, szczelnie i do piekarnika. Temperatura nie za wysoka, zeby sie nie palil, proponuje 180 na pocztek, jak zacznie sie smazyc to zmniejsz na 120-130. Jak ci sie bedzie wydawac za malo daj 150. To wszystko zalezy od piekarnika. I czas pieczenia rowniez. Proponuje 40-50 min. My uwielbiamy takiego lososia! Polecam!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Kochani, a powiedzcie mi, czy mogę zrobić sobie dzwonko z łososia w panierce? Czy to niewypał będzie?

A ja polecam przepis na lososia- ostatnio przeze mnie wyprobowany!\

2 filety z lososia-ze skora

4 plastry cytryny

4duze plastry fioletowej cebuli

oliwa z oliwek

sol, pieprz,

rozmaryn swiezy lub suszony- drobniutko posiekany

2 kawalki folii aluminiowej

Filety umyc. Kazdy natrzec oliwa i przyprawami oblozyc z wierzchu plastrami cebuli i cytryny. Zawinac w folie aluminiowa. Piec ok 15-20 minut.

Pyszny! Soczysty i pachnacy! Nigdy nie bylam wielka fanka lososia ale teraz go lubie! Np z salatka z pomidorow, mozzarelli ( swiesej! w wodzie), swiezej bazylii, octu balsamicznego, oliwy soli i pieprzu. Polecam doraco!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.