martyna@ Opublikowano 9 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2005 Nie występuje już w stanie naturalnym, ale można ją łatwo hodować w domu wysiewając nasiona na doniczkę lub wilgotną ligninę. -po około 10 dniach można ją ścinać jak szczypiorek, jeść z chlebem, dodawać do sałatek, zup, kanapek i sosów. Ma bardzo specyficzny ostry smak, -niepozorna rzeżucha zawiera tyle witaminy C co cytryna, ma sporo witamin E, B, PP, dużo soli mineralnych, żelazo, magnez, chrom, wapńi bardzo dużo siarki i łatwo przyswajalny jod, -pomaga w stanach wyczerpania usuwa z organizmu toksyny. Obniża poziom cukru we krwi, wspomaga pracę trzustki, poprawia trawienie, zapobiega otyłości. Samo zdrowie ;)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dana2005 Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2006 a ja robie kiełki z rzeżuchy i juz po 3 dniach dodaję je do kanapek, surówek, robię masełko z rzeżuchy i czosnku(pycha). Robię kiełki z mieszanki rożnych nasion i tam tez dodaję rzeżuchę a latem sieję ją na działce, ścinam i ona sobie odrasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeLarge Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2006 dana2005 a możesz powiedzieć jak robisz to masełko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dana2005 Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Witaj DeLarge Z przyjemnościa podzielę sie sposobem robienie tego masełka . Właśnie teraz będę je robiła, bo wyrosły mi kiełki z rzeżuchy. A robię to tak: biorę 1 kostkę masła lub margaryny (ja używam do smarowania Flory) lub pół na pół, 1 pęczek ziół i zieleniny(natka pietruszki, koperek, szczypiorek, rzezucha-teraz kiełki, jak mam to też troszkę cząbru), 1-2 ząbki czosnku (jak kto lubi można dać więcej), sól. Zioła i zielenę umyć, osuszyć i posiekać. Czosnek obrać utrzec ze solą. Masło połaczyc z ziołami i czosknkiem, włożyć do kamiennej lub szklanej miseczki. Przechowywać w lodówce. Serdecznie pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2006 Najszybszy sposób na pyszną kanapkę z rzeżuchą to: :D kromkę chleba posmarować masełkiem, posypać dużą ilością pokrojonej rzeżuchy (można połać ketchupem) i gotowe :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeLarge Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2006 już widzę/czuję/smakuję takie masełko na gorącej grzance...ja tak sobie dogadzam z masłem czosnkowym....pycha Dorota, a ta kromka chleba to świeża i cieplutka...ale mnie smak złapał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2006 DeLarge, ale mi smaka narobiłeś tą kromeczką :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeLarge Opublikowano 6 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2006 no to się pochwalę...dziś jadłem świeży chleb i masełko, tylko że czosnkowe....mmmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2006 no to ja zaplanuję sobie taką kanapeczkę na jutrzejsze śniadanko :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2007 Mnie też juz wyrosła na parapecie i dziś posypałam nią zupkę porową,mniamniuśne! Jak robię sok to też czasem dorzucam świeżo ściętej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac51 Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 Bardzo dobra jest z serkiem homogenizowanym,sałatką pomidorową,mizerią z ogórków. (używając rzeżuchy do sałatek nie przyprawiajmy czasem octem-traci żelazo w niej zawarte!) Można też wymieszać rzeżuchę,szczypiorek,natkę pietruszki,pokrojone rzodkiewki z majonezem i używać do kanapek. Oprócz tego odmładza,dobra na cerę(żelazo,wit.E,wapń)chroni przed przeziębieniem,dobra na włosy(siarka) Czyli-jedzmy rzeżuchę bo warto :grin: :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agajka Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 DeLarge a mi smaka narobiłeś :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.