Gość jus1 Opublikowano 11 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2005 Ciasto kawowe: 3 białka, 10 dag cukru pudru, 3 dag mielonej kawy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Ciasto kokosowe: 6 białek, 20 dag cukru pudru, 20 dag kokosu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Ciasto orzechowe: 4 białka, 20 dag cukru pudru, 4 żółtka, 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady, 2 dag bułki tartej, 10 dag mielonych orzechów włoskich, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: 2 kostki masła, 5 żółtek, 1/2 szklanki mleka, 10 dag cukru, 20 dag chałwy waniliowej, 40 dag śmietany 18%, 1 opakowanie płatków czekoladowych. Wykonanie ciasta kawowego: Oddzielić żółtka jaj od białek. Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie nie przerywając ubijania powoli dodać cukier, gdy piana będzie gęsta i lśniąca wsypać kawę i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na dużą tortownicę, wyłożoną papierem, piec w temperaturze 180°C ok. 25 minut. Wykonanie ciasta kokosowego: białka ubić mikserem na sztywną pianę. W trakcie ubijania powoli wsypać cukier puder. Gdy składniki połączą się, powoli wsypać kokos i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać i wyłożyć ciasto na dużą tortownicę wyłożoną papierem. Piec w temperaturze 180°C ok. 35 minut. Wykonanie ciasta orzechowego: białka ubić mikserem na sztywną pianę, powoli wsypać cukier, a następnie dodać żółtka. Gdy składniki połączą się i powstanie gęsta i puszysta masa, porcjami dodać mielone orzechy wymieszane z bułką tartą, proszkiem do pieczenia i startą na tarce czekoladą. Wszystko razem delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na dużą tortownicę wyłożoną papierem. Piec w temperaturze 180°C ok. 35 minut. Wykonanie kremu: żółtka z cukrem utrzeć mikserem do białości i zalać wrzącym mlekiem cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Następnie zdjąć naczynie z masą jajeczną znad ognia i pozostawić do ostudzenia. Masło utrzeć mikserem na krem, nie przerywając ucierania stopniowo dodać po trochu ostudzonej masy jajecznej. Gdy składniki połączą się i powstanie gładka masa o jednolitej konsystencji, stopniowo dodać śmietanę i nadal ucierać. Na koniec dodać pokruszoną chałwę i dokładnie utrzeć. Ciasto orzechowe posmarować 1/3 kremu i przykryć ciastem kawowym delikatnie je przyciskając. Ciasto kawowe posmarować 1/3 kremu i przykryć ciastem kokosowym. Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu. Wierzch tortu posypać płatkami czekoladowymi lub dowolnie udekorować. Schłodzić w lodówce. Przepis na podstawie Magazynu kulinarno - rozrywkowego "Babeczka" nr 2/150/2005. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.