Skocz do zawartości

Kremówka toffi


mamamatiego

Rekomendowane odpowiedzi

składniki: Biszkopt: - 4 żółtka, - 2 całe jajka; - 70 g cukru; - 2 cukry waniliowe; - 80g mąki; - pół łyżeczki proszku do pieczenia Beza: - 4 białka, - 80 g cukru; - szczypta soli. Krem: - 0,5 litra śmietanki 36%; - łyżka kawy capuccino w proszku (kto jaką lubi); - 2 łyżki cukru pudru; - 1 śmietan-fix Ponadto: - słoik dżemu np. z czarnej porzeczki; - puszka mleka skondensowanego słodzonego. Przy pomocy miksera ubić białka z cukrem i dodać żółtka i cukier waniliowy. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Z białek, cukru i soli ubić krem bezowy. płaska blachę do pieczenia pokryć papierem do pieczenia. Dwiema łyżkami nakładać obok siebie paski szerokości kilku cm masy biszkoptowej i masy bezowej. powinno wyjść na przemian 4-5 warstw biszkoptu i 3-4 bezy. piec w 160 stopniach C ok. 15 minut. Wyjąć i ostudzić. Ubić śmietanę z cukrem, kawą i śmietan-fixem. Ostudzone ciasto przeciąć nożyczkami wraz z papierem na trzy równe części. Pierwszą położyć papierem do góry i go delikatnie zdjąć. cienko posmarować dżemem. Na to nanieść cienką warstwe śmietany. Kolejno na to położyć następną warstwę, znowu zedrzeć papier, posmarować dżemem i śmietaną. Położyć ostatnią warstwę. z ugotowanego z mleka ( 3h gotować w wodzie) toffi polać całość i równo rozprowadzić. Smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.