Skocz do zawartości

Pizza


Halkuk

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Wczoraj robilam te pizze, musze przyznac ze przepis super, teraz zrezygnuje z mojego poprzedniego, choc wydawalo mi sie ze moj juz jest super. Mleko zamiast wody, rewelacja, rodzinka sie zachwycala, ja niestety jestem .na diecie.Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Gość messenger

Przepis jest na 3 placki o średnicy ok. 35 cm.  CIASTO  Składniki:  · 120 dag mąki (8,5 szkl) · 6 dag drożdży · 3 szkl wody · Spora szczypta soli · 1/2 szkl oliwy z oliwek (10-11 łyżek) (chociaż uważam że zwykły olej nie psuje bardzo smaku) Wykonanie: 1. Drożdże wymieszać z 3 łyżkami mąki i pół szkl. wody (ew. łyżeczkę cukry - ale nie polecam), zostawić do podrośnięcia. 2. Mąkę przesiać do dużej miski (raczej niskiego dużego rondla), wlać wyrośnięte drożdże, dodać sól i mieszać dodając wodę. Gdy składniki się połączą wlać oliwę i wymieszać aby została wsiąknięta. 3. Przełożyć na stolnicę i wyrabiać ok 10 minut. Ciasto musi być gładkie i odchodzić od rąk. 4. Gdy będzie gotowe włożyć spowrotem do miski i odstawić na ok 30 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów aby podwoiło swoją objętość. Dobrze jest nakryć ściereczką. 5. Gdy wyrośnie podzielić na 3 części i zrobić z każdej cienki placek o grubości ok 0,5 cm. SOS Składniki: · pół szkl. keczupu (przecieru pomidorowego) · 3 łyżki majonezu (słodka śmietanka) · 3 łyżki soku z cytryny · jeżeli daliśmy przecież to 3 łyżeczki cukru · 2 łyżki oliwy z oliwek · 2 łyżki ziół, pieprz · 2 ząbki czosnku Wykonanie: Wykonanie polega na wymieszaniu wszystkich składników. Dobrze jest sos zrobić chwile przed pizzą, aby możne było go włożyć na pół godzinki do lodówki, wówczas wzmaga się jego smak. Dodatki na pizze: · 1 kg pieczarek – ok. 0,8 kg pokroić w plasterki i delikatnie podsmażyć, resztę pokroić w cienkie plasterki · 0,5 kg sera (np. gouda) – zetrzeć na grubych oczkach · 2 średnie cebule- pokroić w cienki talarki · 9 sporych plastrów szynki – pokroić w grubą kostkę · 9 plastrów boczku (dobra jest również pachwina) - jw. WYKONANIE CAŁOŚCI: Placek ciasta posmarować cienką warstwą sosu omijając środek i ok. 5-7 cm brzegu. W brzeg zawijamy kawałki sera. Placek gęsto nakłuwamy widelcem lecz środek mniej niż resztę. Kładziemy pokrojoną w cienki talarki cebulę i przysmażonymi pieczarkami. Przysypujemy serem. Kładziemy szynkę i surowe pieczarki i zasypujemy dokładnie serem, na ser układamy boczek. Wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika (ok. 250-300 st) i czekamy aż spod i brzegi pizzy się zarumienią, czyli ok. 20-25 minut.  *U*W*A*G*I* Przepis może się wydawać prosty i bez żadnych innowacji, ale zapewniam że jest doskonały. Do ciasta można dodać nieco piwa (4-5 łyżek – nie więcej), niektórzy twierdzą że jest wtedy bardziej pulchne i smaczniejsze. Przepis jest na ok. 9 osób, ale nawet jeśli nie mamy przewidzianych tylu, to dobrze jest zrobić więcej – później wystarczy tylko podgrzać i szybka kolacja gotowa.J Na wierzch można również przyrządzić bardzo smaczny sos czosnkowy (pół szkl. majonezu, 3 ząbki czosnku, pieprz). Dodatki na pizzę bardzo dobrze uzupełnia filet z kurczaka i kukurydza z puszki. Polecam wypróbowaniu i życzę smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.