Skocz do zawartości

PROŚBA...


ottawa

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę bardzo : Śledzie ze śliwkami śledzie w oleju /lub matiasy uprzednio wymoczone/ cebula czerwona śliwki w occie śmietana majonez Cebulę pokroić w półtalarki, zalać octem ze śliwek i zostawić na kilka godzin w lodówce. Śledzie pokroić w kawałki, dodać odsączoną z octu cebulę, pokrojone na cząstki śliwki, śmietanę i majonez - wymieszać. Proporcje poszczególnych składników wg uznania. Na wigilię robię je obowiązkowo. Są pyszne, wszystkim smakują, a przepis został zabrany nawet do USA, po tym, jak gościłam stamtąd rodzinę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oto przepis na sałatkę śledziową, którą robię na każdą Wigilię. Sałatka śledziowa 1. Jajka 4 szt. – ugotowane na twardo – pokroić w kostkę 2. Majonez - (średniego) ½ słoika 3. 1 szkl. ryżu ugotowanego (1 szkl. wsypać do gotowania) 4. Keczup – 3 łyżeczki 5. Ogórki konserwowe – 4–5 pokroić w kostkę 6. Cebula – 1 pokroić w kostkę + sól + pieprz 7. Matjasy 4-5 szt. pokroić w kostkę – przedtem włożyć do zalewy octowej na 1 godz. – (1 szkl. octu + ½ szkl. wody) 8. Majonez - 4 łyżki Sałatkę układać warstwami od 1 do 8. Smacznego !

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

ŚLEDZIE PO WILEŃSKU Składniki: 4 duże śledzie solone 2 duże cebule 10 dkg suszonych grzybów 2 ogórki kiszone 4 łyżki keczupu pieprz sól cukier sok z cytryny Wykonanie: Sledzie podzielić na nieduże kawałki. Grzyby namoczyć i gotować do miękkości w niedużej ilości wody. Miękkie pokroić w cieńkie paski i usmażyć razem z drobno pokrojoną cebulą. Przyprawić solą i pieprzem. Do wystudzonego grzybowego farszu dodać posiekane ogórki, keczup. Sprawdzamy czy grzyby są dostatecznie słodko-pikantne. Jeśli tak to smarujemy nimi warstwy śledzi, które układamy w salaterce. Śledzie przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Polecam są pyszne. Pozdrowienia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Sałatka śledziowa

1. Jajka 4 szt. – ugotowane na twardo – pokroić w kostkę

2. Majonez  -  (średniego) 1/2  słoika  

3. 1 szkl. ryżu ugotowanego (1 szkl. wsypać do gotowania)

4. Keczup – 3 łyżeczki

5. Ogórki konserwowe – 4–5 pokroić w kostkę

6. Cebula – 1 pokroić w kostkę + sól + pieprz

7. Matjasy 4-5 szt.  pokroić w kostkę – przedtem włożyć   do  zalewy octowej na 1 godz. – (1 szkl. octu + 1/2 szkl. wody)  

8. Majonez - 4 łyżki

Sałatkę układać warstwami od 1 do 8.

   Smacznego !

Sałatkę zrobiłam, i muszę powiedzieć, że jest ........ PYSZNA ......... mniam :wink:

Przepis umieściłam na stronie Smacznego :wink:

Dziękuję za przepis i pozdrawiam :wink:

Dorota

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.