Skocz do zawartości

Zupa grzybowa


milena

Rekomendowane odpowiedzi

zupa grzybowa ze świeżych grzybów 2 l wywaru lub wody, nie mniej niż 500 g świeżych grzybów - im więcej, tym zupa bardziej aromatyczna, 2 cebule, 500 g pokrojonych w kostkę ziemniaków, 1 marchewka, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 pęczek koperku, sól, pieprz, zamiast koperku, lepiej użyć kopru do kiszenia ogórków, ew. 2-3 kostki rosołowe Grzyby myjemy i zalewamy na 15 minut osoloną wodą (wtedy odkleja się piasek i inne zanieczyszczenia). Grzybki odcedzamy i kroimy w paseczki. W rondlu roztapiamy tłuszcz i podsmażamy posiekaną cebulę. Kiedy cebula zeszkli się, dodajemy pokrojone grzyby i dusimy około 5 minut. Do wywaru dodajemy grzyby, koper, ziemniaki i utartą lub pokrojoną w paseczki marchewkę. Gotujemy około pół godziny. W zimnej wodzie rozrabiamy dokładnie mąkę ziemniaczaną, dodajemy do zupy i stale mieszając, zgotowujemy. Przyprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy posiekanym świeżym koperkiem. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe. Smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.