milena Opublikowano 30 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2005 zupa grzybowa ze świeżych grzybów 2 l wywaru lub wody, nie mniej niż 500 g świeżych grzybów - im więcej, tym zupa bardziej aromatyczna, 2 cebule, 500 g pokrojonych w kostkę ziemniaków, 1 marchewka, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 pęczek koperku, sól, pieprz, zamiast koperku, lepiej użyć kopru do kiszenia ogórków, ew. 2-3 kostki rosołowe Grzyby myjemy i zalewamy na 15 minut osoloną wodą (wtedy odkleja się piasek i inne zanieczyszczenia). Grzybki odcedzamy i kroimy w paseczki. W rondlu roztapiamy tłuszcz i podsmażamy posiekaną cebulę. Kiedy cebula zeszkli się, dodajemy pokrojone grzyby i dusimy około 5 minut. Do wywaru dodajemy grzyby, koper, ziemniaki i utartą lub pokrojoną w paseczki marchewkę. Gotujemy około pół godziny. W zimnej wodzie rozrabiamy dokładnie mąkę ziemniaczaną, dodajemy do zupy i stale mieszając, zgotowujemy. Przyprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy posiekanym świeżym koperkiem. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.