Skocz do zawartości

Zupa grzybowa z suszu


milena

Rekomendowane odpowiedzi

Zupa grzybowa z grzybów suszonych 2 l wywaru lub wody, 50 g suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków (około 10 - 12 grzybków), 2 łyżki masła, 1 cebula, 125 ml śmietany, 1 kopiata łyżka mąki pszennej, sól, pieprz, koperek, ew. 2-3 kostki rosołowe Opłukane i oczyszczone grzyby zalewamy częścią zimnego wywaru i moczymy około 2 godzin, następnie gotujemy do miękkości (20-30 minut). Ugotowane grzybki wyjmujemy, kroimy w paseczki i podsmażamy na maśle, dodajemy bardzo drobno pokrojoną cebulę i też podsmażamy. Całość oprószamy mąką i lekko zrumieniamy. Dodajemy wywar, również ten, w którym moczyły się grzyby. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut, często mieszając. Przed podaniem zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku. Podajemy z kluseczkami - najlepiej łazankami i posypujemy koperkiem. Do zup grzybowych z grzybów suszonych możemy też dodać pęczak, osobno ugotowany (gotujemy na taką ilość zupy ok. 6 łyżek pęczaku). Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe. Smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
  • 4 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.