Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
milena

Zupa grzybowa z suszu

Rekomendowane odpowiedzi

Zupa grzybowa z grzybów suszonych 2 l wywaru lub wody, 50 g suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków (około 10 - 12 grzybków), 2 łyżki masła, 1 cebula, 125 ml śmietany, 1 kopiata łyżka mąki pszennej, sól, pieprz, koperek, ew. 2-3 kostki rosołowe Opłukane i oczyszczone grzyby zalewamy częścią zimnego wywaru i moczymy około 2 godzin, następnie gotujemy do miękkości (20-30 minut). Ugotowane grzybki wyjmujemy, kroimy w paseczki i podsmażamy na maśle, dodajemy bardzo drobno pokrojoną cebulę i też podsmażamy. Całość oprószamy mąką i lekko zrumieniamy. Dodajemy wywar, również ten, w którym moczyły się grzyby. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut, często mieszając. Przed podaniem zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku. Podajemy z kluseczkami - najlepiej łazankami i posypujemy koperkiem. Do zup grzybowych z grzybów suszonych możemy też dodać pęczak, osobno ugotowany (gotujemy na taką ilość zupy ok. 6 łyżek pęczaku). Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe. Smacznego

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam! Podobną zupkę grzybową ja gotuję . Zawsze robię ją na rosole ,z lanymi kluseczkami. Szczególnie smakuje w zimie ,kedy już nie pamiętamy zapachu grzybów i lasu.Jest wysmienita -polecam z czystym sumieniem.Pozdrawiam. :( :) :lol:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.