Skocz do zawartości

Kurczak faszerowany


milena

Rekomendowane odpowiedzi

Kurczak pieczony nadziewany 1 kurczak, 2 łyżki masła, Farsz: 1 bułka, 150 ml mleka, 50 g masła, natka pietruszki, 1 jajo, wątróbka z drobiu, sól, pieprz, ew. 1 łyżka tartej bułki Kurczaka starannie myjemy, osuszamy i solimy z zewnątrz. Bułkę moczymy w mleku, odciskamy. Masło ucieramy z żółtkiem, potem dodajemy posiekaną wątróbkę i dalej razem ucieramy. Dodajemy do masy odciśniętą bułkę, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białka i ewentualnie, jeśli nadzienie jest za rzadkie trochę tartej bułki. Nadziewamy kurczaka i zaszywamy lub dokładnie spinamy wykałaczkami. Układamy go w brytfance, polewamy roztopionym masłem i pieczemy w temp. 200oC przez ok. 45 minut do godziny, często polewając kurczaka wytworzonym sosem. Zamiast odciśniętej bułki i bułki tartej można użyć do tego nadzienia ugotowanej kaszy manny. Zamiast natki pietruszki możemy również zastosować inne dodatki smakowe, czy zioła, np. szałwię, miętę, mieszankę tymianku i majeranku itp. Smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.