martyna@ Opublikowano 13 Grudnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2005 prosze o pomoc w przygotowaniu takiej normalnej zupy rybnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uretan Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2005 Martynko. Najprościej: zrób mocny wywar warzywny z włoszczyzny z dodatkową dużą cebulą, liściem laurowym i 10 ziarenkami ziela angielskiego + 1,5 łyżeczki soli i 1,5 łyżeczki miodu (ostatecznie cukru). Jeśli masz z ryby np. głowę, płetwy, to wygotuj je razem z warzywami. Wywar przecedź, zachowaj 1 ładną marchewkę. Na wrzący wywar wrzuć rybę podzieloną na niezbyt duże kawałki (tak na jedno zagarnięcie łyżką). Gotuj na malutkim ogniu 15 min. Dopraw solą i pieprzem, dodaj zachowaną marchewkę startą na grubej tarce. Podawaj jak rosół z makaronem (lepiej domowym ;) ) i kawałkami ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bozena Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2006 Mam jeszcze inny sposob na zupe rybna 3 papryki 2 cebule moze byc jedna tez i troche pory 3 zabki czosnku moze byc wiecej musi byc wyczowalny w zupie 6 dojrzalych pomidorow swieza pietruszke dobrego bialego fileta rybnego zeby byl troche grubszy bez osci Rybe dobrze myjesz skrapiasz cytryna i zostawiasz ja bo dopiero dodajemy ja na koniec Robisz wywar 1,5l- 2l wody dodajesz wegety najlepiej jak bys miala krewetki dobre nie musi byc albo skore z ryby tez nie musi byc tylko dodaje to aromatycznosci .te skladniki ktore napisalam kroisz nie za drobno i nie za grubo i pokoleji kazdy z nich podsmazasz na patelni zeby mialy lekka farbe i wrzucasz do garka z wywarem Pomidory obierasz ze skorki i tez kroisz i lekko podsmazasz.Rybe kroisz w takie prostokaty i wrzucasz do zupy Pamietaj aby warzywa byly troche twardawe nie moga sie rozgotowac.Ryba w zupie gotujesz moze 5-10 min Doprawiasz papryka ostra i slodka ,pieprzem sola do smaku mozesz dodac czili ale malo I na koniec pietruszka.Zupa nie moze byc za zadka i nie za gesta .Podajesz z bagietka Jadlam ja w Hiszpani jest super inna i zawiera duzo witamin pozdrawiam jk zrobisz napisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bell Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 ja co roku gotuje zupe rybna na Wigilie Bozego Narodzenia moj przepis jest nastepujacy: dzwonka ryby(karp) warzywa(marchew,por,korzen pietruszki,seler) listek laurowy ziele angielskie pieprz,sol,vegeta magii -do smaku oczyszczona rybe wkładam na wrzatek na dosłownie 1 minute(najlepiej na sitku)po czym delikatnie płucze pod bierzaca woda.Nastepnie gotuje wywar na warzywach z przyprawami,pod koniec na 5 minut do wywaru wkładam dzwonka ryb,na 5 -7 minut,bo ryba bardzo szybko sie gotuje i ropada.Po czym wyjmuje i obieram z osci. Z wywaru wyjmuje rowniez warzywa-marchewke krajam na talarki i wrzucam z powrotem do wywaru.Dokładam rozdrobniana i obrana rybke,doprawiam do smaku po czym zageszczam maka oraz smietanka.Podaje z gotowanymi ziemniaczkami. smacznego ps. moja mama zawsze gotowała taka zupke na głowach karpia(dobrze oczyszczone ,bez oczu)Zupa ma bardziej wyrazisty smak: :lol: ja jednak nie umiem sie przełamac by obrac takowa głowke karpia :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.