Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Martynko. Najprościej: zrób mocny wywar warzywny z włoszczyzny z dodatkową dużą cebulą, liściem laurowym i 10 ziarenkami ziela angielskiego + 1,5 łyżeczki soli i 1,5 łyżeczki miodu (ostatecznie cukru). Jeśli masz z ryby np. głowę, płetwy, to wygotuj je razem z warzywami. Wywar przecedź, zachowaj 1 ładną marchewkę. Na wrzący wywar wrzuć rybę podzieloną na niezbyt duże kawałki (tak na jedno zagarnięcie łyżką). Gotuj na malutkim ogniu 15 min. Dopraw solą i pieprzem, dodaj zachowaną marchewkę startą na grubej tarce. Podawaj jak rosół z makaronem (lepiej domowym ;) ) i kawałkami ryby.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam jeszcze inny sposob na zupe rybna 3 papryki 2 cebule moze byc jedna tez i troche pory 3 zabki czosnku moze byc wiecej musi byc wyczowalny w zupie 6 dojrzalych pomidorow swieza pietruszke dobrego bialego fileta rybnego zeby byl troche grubszy bez osci Rybe dobrze myjesz skrapiasz cytryna i zostawiasz ja bo dopiero dodajemy ja na koniec Robisz wywar 1,5l- 2l wody dodajesz wegety najlepiej jak bys miala krewetki dobre nie musi byc albo skore z ryby tez nie musi byc tylko dodaje to aromatycznosci .te skladniki ktore napisalam kroisz nie za drobno i nie za grubo i pokoleji kazdy z nich podsmazasz na patelni zeby mialy lekka farbe i wrzucasz do garka z wywarem Pomidory obierasz ze skorki i tez kroisz i lekko podsmazasz.Rybe kroisz w takie prostokaty i wrzucasz do zupy Pamietaj aby warzywa byly troche twardawe nie moga sie rozgotowac.Ryba w zupie gotujesz moze 5-10 min Doprawiasz papryka ostra i slodka ,pieprzem sola do smaku mozesz dodac czili ale malo I na koniec pietruszka.Zupa nie moze byc za zadka i nie za gesta .Podajesz z bagietka Jadlam ja w Hiszpani jest super inna i zawiera duzo witamin pozdrawiam jk zrobisz napisz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja co roku gotuje zupe rybna na Wigilie Bozego Narodzenia moj przepis jest nastepujacy: dzwonka ryby(karp) warzywa(marchew,por,korzen pietruszki,seler) listek laurowy ziele angielskie pieprz,sol,vegeta magii -do smaku oczyszczona rybe wkładam na wrzatek na dosłownie 1 minute(najlepiej na sitku)po czym delikatnie płucze pod bierzaca woda.Nastepnie gotuje wywar na warzywach z przyprawami,pod koniec na 5 minut do wywaru wkładam dzwonka ryb,na 5 -7 minut,bo ryba bardzo szybko sie gotuje i ropada.Po czym wyjmuje i obieram z osci. Z wywaru wyjmuje rowniez warzywa-marchewke krajam na talarki i wrzucam z powrotem do wywaru.Dokładam rozdrobniana i obrana rybke,doprawiam do smaku po czym zageszczam maka oraz smietanka.Podaje z gotowanymi ziemniaczkami. smacznego ps. moja mama zawsze gotowała taka zupke na głowach karpia(dobrze oczyszczone ,bez oczu)Zupa ma bardziej wyrazisty smak: :lol: ja jednak nie umiem sie przełamac by obrac takowa głowke karpia :lol:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.