martyna@ Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2005 Składniki: - 5-6 dużych cebul lub 8 średnich, - 500g mięsa mielonego (może być każdego rodzaju), - przecier pomidorowy, troszke pomidorków obranych ze skórki z puszki - pieczarki tak ok 30dag -bazylia, sól, pieprz - 100g startego żółtego sera, - 1 jajko, - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, - 2 łyżki tartej bułki, - masło, - 1 ząbek czosnku (opcjonalnie). Wykonanie: 1) Cebule obierz zostawiając korzonek. Włóż ją na 15 min. do gotującej się wolno i osolonej wody. Wystudź. Osącz dokładnie z wody. 2) Zetnij na wysokości 1/3 wierzchołek cebuli. Dość ostrą łyżeczką wydrąż środki tak, by nie uszkodzić dna cebuli. Jeśli cebula jest duża, możesz przekroić ją wzdłuż. 3) Na rozgrzaną patelnię włóż mięso i 2/3 posiekanej cebuli z wydrążonych środków. Przesmaż całość. Dodaj przecier pomidorowy, pomidorki, podsmażone już troszkę pieczarki na masełku i gotuj ok. 10 min. Ostudź przygotowany farsz. 4) Dodaj pozostałe składniki: posiekaną natkę pietruszki,bazylię, ser, starty czosnek i tartą bułkę. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki starannie. 5) Ponakładaj farsz do przygotowanych cebul dość kopiato. Poukładaj je w formie żaroodpornej wysmarowanej wcześniej masłem. Na wierzch każdej cebuli połóż skrawek masła. Zapiekaj w temp. 160-180 st. C przez 20 min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zazula226 Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2005 widze, że nie tylko ja korzystam z serwisu "Czarnej Oliwki", ale powiem szczerze, że cebulki są niczego sobie, i mozna je polecić dalej;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martyna@ Opublikowano 15 Grudnia 2005 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2005 ja dostałam ten przepis na maila, ale nie korzystam z gotowych sosów, zrobiłam od razu swój, więc porzepis jest jakby nie całkiem z tamtej stronki, ale warto go zrobic, mimo tego ze troche poczatkowo przeraża cebulka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.