milena Opublikowano 19 Grudnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2005 PROSTE ŚLEDZIKI W OLEJU Filety śledziowe - matiasy pokroić na kawałki (filet na ok. 3 części) cebula pokrojona w półplasterki pieprz w ziarnach, liść laurowy olej Na dno naczynia (może być duży słój) ułożyć warstwę śledzi, na to listek laurowy, 3-4 kulki pieprzu, na to warstwa cebuli, potem znów śledzie, przyprawy, cebula i tak do wyczerpania składników. Całość zalać olejem i odstawić, by się wszystko "przeżarło". Przepis prosty, łatwy i przyjemny. SMACZNEGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dana2005 Opublikowano 19 Grudnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2005 a może spróbuj śledzi wg mojego przepisu. Zapewniam, ze napewno też będa smakowaly. Filety wkładam na 1 - 2 godz. do wody zakwaszonej octem lub do mleka z sokiem z cytryny i szczyptą cukru pudru. Następnie przygotowuję zaprawę z pół szklanki oliwy(do 1 kg filetów), sok z jednej cytryny, ziele angielskie (6 ziarenek), pokruszone 2 liście laurowe, 2 gożdziki, pieprz, szczypta cukru. Wszystkie składniki wymieszać i zalać pokrojone śledzie. Trzymać w lodówce. Tak przyrządzone śledzie przed podaniem obkładam posiekaną cebulką można wymieszać je z konserwową paprykę, marynowanymi grzybkami, korniszonami, gotowaną marchewką. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milena Opublikowano 20 Grudnia 2005 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2005 Dzięki , takich sledzi jeszcze nie jadłam , mam okazję teraz na święta wypróbowac. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.