Justyna 25 Opublikowano 21 Grudnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2005 ciasto; 0,5kg mąki 10dag cukru 3 łyżki miodu (sztucznego) 20dag margaryny 1 jajko 1 żółtko 1,5łyżki sody Krem: 3/4l mleka 20dag cukru 1 cukier waniliowy 3 łyżki mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 margaryne Polewa: 20dag orzechów włoskich 12dag margaryny 10dag cukru 2łyżki miodu 2łyżki wody Wykonanie ciasta Wszystkie składniki zagnieść i podzielić na 2 części jedną upiec samą a drugą upiec z polewą Wykonanie kremu 2 szklanki mleka zagotować z cukrem icukrem waniliowym resztę mleka rozrobić z mąką i mąką ziemniaczaną rozprowadzić to w gotującym mleku.Gdy będzie już zupełnie zimny budyń połączyć z margaryną. Wykonanie polewy Wszystkie składniki wrzucić razem na patelnię i smarzyć na karmel( orzechy mają bać pokrojone na kawałeczki Wykonanie kremu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milena Opublikowano 21 Grudnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2005 Można z tego ciasta upiec dwa osobne placki ,przelożyc kremem ''Karpatka 5 minut'' i połozyc na wierzch tą polewe co podałaś. Tez jest super. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dana2005 Opublikowano 21 Grudnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2005 ja taki placek przekładam gorącym budyniem sporządzonym w następujący sposób: 0,5 litra mleka zagotawać z 10 dag cukru i 20 dag masła. W szklance mleka rozrobić jeden budyń śmietankowy z dwoma cukrami waniliowymi i z 1,5 łyżki mąki pszennej i 1,5 maki ziemniaczanej. Zagotować. Pod koniec gotowania można dodać 1 zółtko. Gorący budyń wylać między obie warstwy ciasta. Można też przełożyć placek przestygniętym budyniem i wtedy placek z polewą orzechową położyć na kremie orzechami do spodu, tak aby połączyły się z budyniem. Wsunąc jeszce na krótko blache do piekarnika.Wierzch ciasta polać polewą czkoladową i udekorować orzechami i migdałami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.