Skocz do zawartości

krewetka


Gość gedymin

Rekomendowane odpowiedzi

marynata na krewetki okolo 800gr- 1 kg krewetek, 1/4 szklanki pietruszki drobno pokrojonej, 3 duze zabki czosnku, zmiazdzyc i drobrno posiekac, 1/3 szklanki bulki tartej, 1/3 oliwy z oliwek lub dobrej jakosci oleju, sok z calej cytryny, sol i pieprz do smaku, 1-2 lyzki sun dried tomato paste lub kilka lyzek sosu pomidoroweg ( optional). Wszystkie skladniki wymieszac w pojemniku, dodac obrane krewetki, ponownie zamieszac, zamknac i wlozyc do lodowki na kilka godzin przed grylowaniem lub smazeniem. Najlepiej zostawic krewetki w tej marynacie na noc, smazyc na nie wielkiej ilosci rozgrzanego oleju kilka minut, az wszystkie beda czerwongo koloru. Drugi sposob to zrobic marynate tylko z oleju, cytryny, czosnku, soli i pieprzu. Po usmazeniu podawac z maslem czosnkowym. Sa to dwa najbardziej ulubione przepisy w moim domu. Zycze smacznego i pozdrawiam z Kanady.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Przydałby się jakiś prosty, oryginalny przepis na te pyszności- jadłam pizze domową z krewetkami - rewelka ale może jakaś sałatka, danie z pomidorkiem??? Co wy na to - czy ktoś posiada? czekam na odp :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przystawka z krewetek: opakowanie krewetek koktailowych (krewetki uprazyć na masle z dodatkiem soku z cytryny) woreczek ugotowanego ryżu sos czosnkowy (majonez, ketchup, jogurt naturalny, czosnek) Pucharek, np od lodów wyłożyć listkiem sałaty, na to ryż, krewetki, wszystko polać sosem. Udekorować plasterkiem cytryny i ćwiartką pomidora Smacznego i jeszcze sałatka: opakownie krewetek pomidory mała puszka kukurydzy sałata lodowa brzoskwinie Pomidory i brzoskwinie pokroić w kosteczkę, sałatę porwać na drobne kawałki. Dodac krewetki, kukurydze i majonez rozcięczony jogurtem naturalnym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

oto moj przepis na krewtki ETOUFFEE skladniki:ok. 65-70 dag krewetek-surowych 4 lyzki masla 3 lyzki maki 1 srednia cebula-posiekana 1 mala czerwona papryka-posiekana 1 srednia lodyga selera naciowego-posiekana w plasterki 1 zabek czosnku- drobniutko posiekany 1 kubeczek cieplej wody 2 lyzki posiekanej natki pietruszki 2 lyzki soku z cytryny 1/2 lyzeczki soli 1/4 lyzeczki pieprzu 1/8-1/4 lyzeczki ostrego sosu np tabasco lub szczypta cayenne ( ostroznie!) goracy ugotowany ryz lub makaron Krewetki,jesli sa w skorupkach obrac. Na grzbiecie zrobic lekkie naciecie i wyczyscic z zylek. Umyc. W glebokiej patelni rozgrzac maslo, wsypac make i zrobic lekko zlota zasmazke. Caly czas mieszac. Dodac cebule,papryke,seler i czosnek. Caly czas mieszajac smazyc ok. 5 min az warzywa beda na wpol miekkie. Dodac krewetki, wode, natke pietruszki, sok z cytryny, sol, pieprz i sos lub cayenne. Zagotowac po czym zmniejszyc ogien i gotowac ok. 5 min (mieszajac od czasu do czasu) do momentu az krewetki beda rozowe i zwiniete w ksztalt literkiC. Nie przegotowac bo krewetki zrobia sie twarde i gumiaste!!!!!!! Podawac z ryzem lub makaronem. Powodzenia. Bardzo lubie ten sos z Fetuccini (takie dlugie wstazki). Przepis dostalam od swojej tesciowej i polecam go swoim znajomym. Agusia z Chicago

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.