Gość gedymin Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2005 witajcie! proszę o przepis na krewetki ( we wszystkich postaciach ) z góry dziękuję za przepisy! :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniela Opublikowano 4 Stycznia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2006 marynata na krewetki okolo 800gr- 1 kg krewetek, 1/4 szklanki pietruszki drobno pokrojonej, 3 duze zabki czosnku, zmiazdzyc i drobrno posiekac, 1/3 szklanki bulki tartej, 1/3 oliwy z oliwek lub dobrej jakosci oleju, sok z calej cytryny, sol i pieprz do smaku, 1-2 lyzki sun dried tomato paste lub kilka lyzek sosu pomidoroweg ( optional). Wszystkie skladniki wymieszac w pojemniku, dodac obrane krewetki, ponownie zamieszac, zamknac i wlozyc do lodowki na kilka godzin przed grylowaniem lub smazeniem. Najlepiej zostawic krewetki w tej marynacie na noc, smazyc na nie wielkiej ilosci rozgrzanego oleju kilka minut, az wszystkie beda czerwongo koloru. Drugi sposob to zrobic marynate tylko z oleju, cytryny, czosnku, soli i pieprzu. Po usmazeniu podawac z maslem czosnkowym. Sa to dwa najbardziej ulubione przepisy w moim domu. Zycze smacznego i pozdrawiam z Kanady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulinek77 Opublikowano 31 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2006 Przydałby się jakiś prosty, oryginalny przepis na te pyszności- jadłam pizze domową z krewetkami - rewelka ale może jakaś sałatka, danie z pomidorkiem??? Co wy na to - czy ktoś posiada? czekam na odp :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuziorek Opublikowano 2 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2006 Przystawka z krewetek: opakowanie krewetek koktailowych (krewetki uprazyć na masle z dodatkiem soku z cytryny) woreczek ugotowanego ryżu sos czosnkowy (majonez, ketchup, jogurt naturalny, czosnek) Pucharek, np od lodów wyłożyć listkiem sałaty, na to ryż, krewetki, wszystko polać sosem. Udekorować plasterkiem cytryny i ćwiartką pomidora Smacznego i jeszcze sałatka: opakownie krewetek pomidory mała puszka kukurydzy sałata lodowa brzoskwinie Pomidory i brzoskwinie pokroić w kosteczkę, sałatę porwać na drobne kawałki. Dodac krewetki, kukurydze i majonez rozcięczony jogurtem naturalnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agusia Opublikowano 15 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2006 oto moj przepis na krewtki ETOUFFEE skladniki:ok. 65-70 dag krewetek-surowych 4 lyzki masla 3 lyzki maki 1 srednia cebula-posiekana 1 mala czerwona papryka-posiekana 1 srednia lodyga selera naciowego-posiekana w plasterki 1 zabek czosnku- drobniutko posiekany 1 kubeczek cieplej wody 2 lyzki posiekanej natki pietruszki 2 lyzki soku z cytryny 1/2 lyzeczki soli 1/4 lyzeczki pieprzu 1/8-1/4 lyzeczki ostrego sosu np tabasco lub szczypta cayenne ( ostroznie!) goracy ugotowany ryz lub makaron Krewetki,jesli sa w skorupkach obrac. Na grzbiecie zrobic lekkie naciecie i wyczyscic z zylek. Umyc. W glebokiej patelni rozgrzac maslo, wsypac make i zrobic lekko zlota zasmazke. Caly czas mieszac. Dodac cebule,papryke,seler i czosnek. Caly czas mieszajac smazyc ok. 5 min az warzywa beda na wpol miekkie. Dodac krewetki, wode, natke pietruszki, sok z cytryny, sol, pieprz i sos lub cayenne. Zagotowac po czym zmniejszyc ogien i gotowac ok. 5 min (mieszajac od czasu do czasu) do momentu az krewetki beda rozowe i zwiniete w ksztalt literkiC. Nie przegotowac bo krewetki zrobia sie twarde i gumiaste!!!!!!! Podawac z ryzem lub makaronem. Powodzenia. Bardzo lubie ten sos z Fetuccini (takie dlugie wstazki). Przepis dostalam od swojej tesciowej i polecam go swoim znajomym. Agusia z Chicago Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.