dana2005 Opublikowano 24 Stycznia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2006 1 szklanka mąki, 3 jajka, półtorej łyzeczki cukru, 0,25 litra wody, 6 dag masła, półtorej łyżeczki utartej skórki z cytryny lub pomarańczy, szczypta soli, smalec i olej do smażenia, cukier puder do posypania, mus z malin. W garnku gotujemy wodę, masło i cukier. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Ponownie garnek stawiamy na ogniu i gotujemy, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów garnka. Zdejmujemy z ognia aby trochę ostygło i dodajemy – po jednym - jajka, przez cały czas intensywnie ucierając drewnianą łyżką. Na końcu dodajemy skórkę cytrynową i sól. W głębokim rondlu roztapiamy smalec dodajemy olej. Metalową łyżką nabieramy porcje ciasta i wrzucamy na gorący tłuszcz. W trakcie smażenia powinny podwoić swoją objętość. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem i polewamy musem z malin (lub innych owoców). Smacznego ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.