Skocz do zawartości

Racuszki z malinami


dana2005

Rekomendowane odpowiedzi

1 szklanka mąki, 3 jajka, półtorej łyzeczki cukru, 0,25 litra wody, 6 dag masła, półtorej łyżeczki utartej skórki z cytryny lub pomarańczy, szczypta soli, smalec i olej do smażenia, cukier puder do posypania, mus z malin. W garnku gotujemy wodę, masło i cukier. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Ponownie garnek stawiamy na ogniu i gotujemy, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów garnka. Zdejmujemy z ognia aby trochę ostygło i dodajemy – po jednym - jajka, przez cały czas intensywnie ucierając drewnianą łyżką. Na końcu dodajemy skórkę cytrynową i sól. W głębokim rondlu roztapiamy smalec dodajemy olej. Metalową łyżką nabieramy porcje ciasta i wrzucamy na gorący tłuszcz. W trakcie smażenia powinny podwoić swoją objętość. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem i polewamy musem z malin (lub innych owoców). Smacznego !

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.