Skocz do zawartości

Baba drożdżowa parzona


agadir

Rekomendowane odpowiedzi

50 dag mąki 13 dag margaryny 15 dag cukru 5 żółtek 6 dag drożdży szklanka mleka cukier waniliowy tłuszcz do formy Z łyżki letniego mleka, drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki przygotować rozczyn. Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia Zagotować mleko i zalać nim 1/2 ilości mąki. Zaparzoną mąkę dokładnie rozetrzeć łyżką tak aby nie powstały grudki, a gdy przestygnie, połączyć z rozczynem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z podrośniętą zaparzoną mąką, dodać reszte mąki i wyrobić ciasto. W trakcje wyrabiania wlać roztopioną i ostudzoną margaryne . Wyrabiać ciasto tak długo aż zacznie odstawać od ręki. Wyłożyć je do formy wysmarowanej tłuszczem do 1/2 wysokości i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto piec 50-60 min w średnio gorącym piekarniku Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.