Skocz do zawartości

Krem cytrynowy


Gość vedzia

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

tartą skórkę i sok z czterech średniej wielkości cytryn

4 jajka

100g masła

375g cukru pudru

Sposób wykonania:

Do podwójnego garnka, albo do mieseczki ustawionej na rondelku z gorącą wodą wrzuć skórkę, sok z cytryn, jajka, masło, cukier. Podgrzewaj na małym gazie stale mieszając.

Nie pozwól, żeby woda się zagotowała, ponieważ mieszanka może się przegrzać i zwarzyć, Mieszaj, aż krem zgęstnieje i oblepi łyżkę. Potrwa to około 20 minut.

Żeby krem owocowy był zupełnie gładki, dobrze jest wlać go na gęste nylonowe sitko, a następnie delikatnie przetrzeć spodem drewnianej łyżki.

Skórkę i sok z cytryny można zastąpić tartą skórką i sokiem z dwóch dużych pomarańczy i połowy cytryny, zredukować ilość cukru do 225 g. i przygototwać jak w przepisie.

Krem można wykorzystać do ciast, tortów, lub jako masa do wafli. Można go też podawać w pucharku, z jogurtem lub śmietanką, albo poprostu zjeść z chlebem.

Smacznego :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.