milena Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2006 Ciasteczka maślane 700 g mąki (ok. 4 szklanek), 200 g cukru, 250 g masła, 250 ml śmietany, 4 żółtka, 20 g drożdży, sól Drożdże rozkruszamy, dodajemy odrobinę śmietany oraz łyżkę cukru. Rozcieramy składniki i rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po podrośnięciu dodajemy pozostałe składniki i siekamy je wszystkie nożem, aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy ją w chłodne miejsce na co najmniej 6 godzin. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkowujemy i kroimy w prostokąty. Pieczemy 10 minut w nagrzanym do 220oC piekarniku, aż nabiorą złotego koloru. Możemy przybrać je lukrem lub polewą i posypać siekanymi orzechami albo konfiturą. Smacznego :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.