Skocz do zawartości

Pączki z lodówki


Rekomendowane odpowiedzi

Składniki: 0,5kg mąki 1/2kostki masła 1 szklanka mleka 5g drożdży 2 łyżki cukru 2 jajka powidła Wykonanie: Jajka ubić z cukrem dodać roztarte drożdże mleko,mąke roztopione masło wymieszać wstawić do lodówki na około 1/2 godziny aż ciastą zacznie rosnąć. Uformować pączki nadziewać powidłami i smażyć w głębokim tłuszczu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzięki za odpowiedz, spróbuje, i dam znac jak i co wyszło, tylko to troszke dziwne... zaprzecza moim wiadomościom na temat drożdży... a co tam, człowiek się całe życie uczy;) Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja piekę rogaliki z ciasta drożdżowego. które rośnie też w lodówce. Są bardzo dobre, nawet następnego dnia. Przepis jest na forum, a dla ułątwienia podaję go tutaj: 1 kg mąki, 2 kostki margaryny(ale lepiej kostka masła i kostka margaryny), 12 dag drożdży, 2 jajka, szklanka kwaśnej śmietany, 10 łyżek cukru, cukier waniliowy i nadzienie: 1,5 kg jabłek pokrojonych w ósemki. Sposób wykonania: Mąkę wysypać na stolnicę i na tarce utrzeć margarynę. Dodać drożdże wymieszne z cukrem, jajka, cukier waniliowy i siekać nożem. Gdy składniki połączą się, dodać śmietanę i zagnieść "lużne" ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Po wyjęciu rozwałkować placek grubości pół cm. Szklanką wykrawać krążki nakładać cząstki jabłeki zlepiać pierożki (ja mam specjalny lejek z ozdobnym brzegiem do pierożków- poprostu kładę kawałek jabłka na rozwałkownym cieście przyciskam lejkiem i pierożek gotowy). Piec w tem. 200 stopni na złoty kolor. Przed pieczeniem można maczać w grubym cukrze lub smarować słodkim syropem. Z tego samego ciasta można robić rogaliki z przeróżnymi nadzieniami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...

Zrobiłam pączki z tego przepisu :smile: I powiem, że bardzo fajny przepis, bo szybki, a pączki wychodzą bardzo smaczne :smile:

Wyszło mi 20 pączków średniej wielkości - oto dowód :smile:

post-8-0-93518500-1327397664_thumb.jpg

Przepis dla zapracowanych i nie tylko ;-)

Justynko dziękuję za przepis i pozdrawiam :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.