Skocz do zawartości

Kotlety mielone


slonko

Rekomendowane odpowiedzi

W sumie mamy z tym problem, zawsze jak zrobimy, to one się rozwalają, dodajemy jajko, może za dużo bułki?? W każdym razie są smaczne ale nieatrakcyjnie wyglądają no i nie da się np pokroić na kanapki, łukasz tak sobie nieraz w domu jadł, a teraz nie bardzo nam się to udaje :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ten Problem znam z wlasnego doswiadcznia :D . Poprawa nastapila jak zamiast zwyklej bulki dodaje bulke tarta. Na kilogram miesa okolo pol szklanki. Po zalaniu woda z mlekiem rosnie mi to do objetosci calej szklanki (UWAGA - trzeba od czasu do czasu zamieszac by bulka wchlonela plyn rownomiernie i nie blo grudek) Plyn mozna uzupelniac jesli jeszcze za malo bo konsystencja powinna byc taka "kluchowata" :D to znaczy nie za twarda ale i nie wodnista. Do tego daje jedno jajko i dwie duze przesmazone cebule - reszta jak kto lubi. Ja przesmazam z ta cebulka trzy, cztery zabki czosnku, czasem drobno pokrojona papryke ... A czasem tez robie kotlety nadziewane serem zoltym, oliwkami lub feta. Ta mase wyrabiam (dodaje jajko wtedy gdy goraca cebulka ktora dodaje wraz z tluszczem na ktorym sie smazyla poprzez wyrobienie z miesem i bulka troche sie ochlodzi) inaczej bedzie jajecznica :D . No i wszystko. Jezeli widze ze masa jest zbyt twarda dodaje jeszcze jedno jajo jesli za wolna bulke tarta - tym razem sucha. Uformowane kotlety obtaczam w bulce tartej lekko je splaszczajac. Z jednej strony nacinam tepa strona niza "kratke" i ta nacieta strona klade na goracy tluszcz. To lekkie naciecie powoduje ze kotleciki szybcuej dochodza i nie zostana (szczegolnie przy wiekszych sztukach) w srodku surowe. Obracam dopiero gdy same odchodza od patelni - za szybkie obracanie powoduje tez rozpadanie! Mam nadzieje, ze moja porada Ci pomoze :D . Jesli skorzystasz napisz jak ci wyszly :D Pozdrawiam serdecznie!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.