Dorota zza plota Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2006 Witam was, chcialabym sie podzielic przepisem na nalesniki zapiekane Nalesniki zapiekane, CIASTO trzy szklanki maki, dwa jajka dwie lyzki oleju (okolo- ja daje na oko :D ) Mleko (okolo szklanki - zalezy od tego ile maka wchlonie) szczypta cukru i troche soli (do nalesnikow wytrawnych odwrotnie do slodkich) Make wsypac do naczynia dodac jajka, sol i cukier i caly czas ubijajac mikserem lub trzepaczka wlewac powoli mleko az do uzyskania konsystencji gestej smietany. WAZNE: Odstawic na przynajmniej pol godziny by maka miala czas sie "rozkleic". Krotko przed smazeniem dodac tluszcz i jesli sa za geste jeszcze troche mleka az beda plynne ale nie wodniste - troche gesciejsze niz smietanka kremowka. Im rzadsze ciasto tym ciensze nalesniki ale z za zadkiego ciasta sie rwa. Patelnie posmarowac skorka ze sloninki lub odrobina oleju (tylko przy pierwszym nalesniku - reszte mozna smazyc bez tluszczu) na srednio goracej patelni. Rumienic tylko z jednej strony. FARSZ Pol kilo mielonego 2 cebule 2 zabki czosnku maly sloiczek pieczarek (ale niekoniecznie) sol pieprz ziola wedlug uznania cebule, pieczarki i czosnek drobno poroic wszystko dobrze wyrobic SOS drobno pokrojone pomidory z puszki. kartonik (200g)sosu pomidorowego (jak na pizze albo do spagetti) bazylia suszona lub swieza, tymianek lyzeczka wegety lub kostka rosolowa pol lyzeczki cukru sol, pieprz papryka mielona oliwa z oliwek Wszystko wymieszac, zagrzac i doprawic. ZAPIEKANIE 20 dkg startego sera typu gouda lub mazurski (mozna mieszac resztki) Foremke posmarowac oliwka. Piekarnik nagrzac do 180 stopni. Nalesniki nadziewac masa miesna tak by miala troche luzu, Zwijac w ruloniki blada strona na wierzch i ukladac scisle w naczyniu zaroodpornym. Zalac sosem pomidorowym i posypac serem. wstawic do piekarnika na dolna kondygnacje (temperature troszke obnizyc) na okolo pol godzinki. Po 20 minutach zajrzec i erwentualnie podkrecic temperature by sie lepiej zrumienilo. jesli za rumiane przykryc folia aluminiowa blyszczaca strona do srodka. gotowe wyjac i zajadac na przyklad z zielona salata :D smacznego! Z podwojnej porcji nadaje sie tez na przyjecie gosci. Gospodyni ma wiecej czasu bo mozna wszystko juz dzien wczesniej przygotowac a w dzien odwiedzin tylko nadziac i zapiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota zza plota Opublikowano 10 Marca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2006 To ja jeszcze raz w sprawie nalesnikow: dodajcie nie jedna a okolo dwie szklanki mleka az do uzyskania odpowiedniej konsystencji :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali Opublikowano 20 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2006 Jeżeli robię naleśniki na ostro, ciasto przygotowuję z dodatkiem piwa i mleka lub piwa i wody / 1:1/. Są bardziej wyraziste w smaku i bardziej pulchne. Spróbujcie koniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anulak Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2006 A ja robię naleśniki z mineralną wodą gazowaną wtedy są też bardziej pulchne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@lgosia Opublikowano 21 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2006 W tych naleśnikach nie ma nic " na oko" Robię je zgodnie z przepisem,wychodzi 15 sztuk i sa pyszne!!!!! 1,5 szklanki mąki 1 łyzka cukru 0,5 litra mleka 3 jajka 1 kopiata łyżka masła 2 szczypty soli Wymieszać wszystkie składniki mikserem z rozpuszczonym masłem i zostawić na 1 godzinę.Ponownie zamieszać ciasto i smażyć na minimalnej ilości tłuszczu.Spróbujcie są naprawdę pyszne.Jeżeli potrzebujemy do różnych farszów np. pieczarkowy - nie dajemy cukru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota zza plota Opublikowano 22 Marca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2006 ali te z piwem na pewno sprobuje. Ale te z woda mineralna (slyszalam juz wczesniej) jakos mi nie wyszly rwaly sie. Moze o czyms nie pomyslalam? Za zadkie nie byly :lol: . Wszystkich was bardzo serdecznie pozdrawiam i dziekuje za uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2006 Dorota, a dałaś wodę i mleko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota zza plota Opublikowano 23 Marca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2006 no wlasnie nie tylko wode :lol: Moze to dlatego? Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magdalena Opublikowano 24 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2006 Wypróbuje ,bo smaczne się go czyta .Pozdrawiam Magdalena!!! :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota zza plota Opublikowano 29 Marca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2006 Kochana Magdaleno, na pewno sie udadza! napisz jak smakowaly Pozdrawiam serdecznie :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.