zuziorek Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2006 Składniki: 5 jajek 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl cukru 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki proszu do pieczenia żółtka ubic z cukrem, następnie dodać majonez, potem przesianą mąkę i proszek. Na końcu ubić białko i dodać do pozostałych składników. Piec ok 50 min w piekarniku nagrzanym do 170stopni. Pychotka, babka rozpływa się w ustach.... Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miuriel Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2007 Piekłam dzisiaj, naprawdę bardzo dobra. Gdybym tylko zrobiła na mniejszej blaszce i nie przypaliła to byłoby super. Na swoją obronę mam tylko to, że jestem chora i przez to roztargniona. Następnym razem dam trochę mniej cukru bo jak dla mnie trochę za słodka. Niemniej jednak polecam bo robi się ekspresowo i smakuje nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuziorek Opublikowano 4 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2007 Ja np., mam za mała foremkę i dzis po raz kolejny ciasto wylało sie z blaszki. To nic , bo babce juz tylko smak pozostał...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaya Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 Hej! Upiekłam dziś tę babkę. Podczas wykonania popełniłam błąd. Uważam że piany z białek nie należy dodawać na końcu. przygotowanie babki jest oparte na tej samej zasadzie co ubijanie biszkopu. dlatego mąki nie można dosypywać przed białkami. wówxzas ciasto po upieczeniu będzie przypominać gumę. najlepiej najpierw ubić białka, dodać żółtka, majonez, na końcu mąki z proszkiem. cześć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miuriel Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 dlatego mąki nie można dosypywać przed białkami. wówxzas ciasto po upieczeniu będzie przypominać gumę. Rozumiem, że wiesz to z własnego doświadczenia, bo jeśli takie informacje podają jakieś fachowe źródła to bardzo poproszę o podanie tych źródeł. Chętnie poczytam. Ja mam zupełnie inne doświadczenia. Poza tym ta babka moim zdaniem należy raczej do gatunku ciast ucieranych, tyle że coraz częściej słyszę, że dużo ludzi zamiast ręcznego ucierania używa miksera. Pianę dodajemy na końcu, delikatnie mieszając, wtedy mamy pewność, że nie siądzie i ciasto będzie pulchne. Tak szczerze to moja babka też była troszeczkę gumowata, ale to raczej zasługa mąki ziemniaczanej, następnym razem dam jej mniej na rzecz pszennej. :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kate_76 Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 zastanawiam sie czy ma znaczenie jaki majonez dodam do tej babki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuziorek Opublikowano 13 Lutego 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 kaya - ciasto na babke zawsze ucieram mikserem a ubite białko dodaję na koncu i mieszam plastikowa łyzka by nie opadło. Moja babka zawsze wychodzi puszysta, co widac na załączonym zdjęciu. Zresztą co kraj to obyczaj...... kate_76 - ja uzywam majonezu winiary, ale sądzę ze to bez znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2007 Ja jak piekę babkę piaskową to też ubitą pianę dodaję na końcu do ciasta. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.