cathrine Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2006 skladniki na 15 sztuk: 3 lyzki orzechow wloskich 2 lyzki kondyzowanych wisni 4 lyzki rodzynek 1 lyzeczka rumu 1/2 l mleka szczypta soli 3 lyzki cukru 20 dag ryzu (najlepiej okraglego) 3 lyzki masla skorka otarta z 1/2 cytryny i 1/2 pomaranczy 2 jaja 1 dag drozdzy 5 lyzek maki 3 l oleju Orzechy i wisnie grugo posiekac.Rodzynki oplucz na sitku,osusz,skrop rumem i odstaw na godzine,aby przeszly smakiem alkoholu. Mleko zagotuj z sola i 1 lyzka cukru.Na wrzatek wsyp ryz,gotuj przez 10-12 minut na malenkim ogniu.Caly czas mieszajac,by ryz sie nie przypalil.Zdejmij z ognia,dodaj maslo,wymieszaj.Przygotowana mase przestudz do temperatury pokojowej. Zoltka oddziel od bialek.Do masy ryzowej dodaj zoltka,otarta skorke z cytrusow i pokruszone drozdze.Calosc wymieszac,stopniowo dodawac przesiana make i bakalie.bialka ubic na sztywno z pozostalym cukrem,ostroznie polacz z przygotowana masa. W garnku rozgrzej olej.Za pomoca 2 duzych lyzek formuj paczki z masy i wrzucaj po odrobinie masy ryzowej na tluszcz. Przed podaniem oproszyc cukrem pudrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.