Skocz do zawartości

Święta tuż,tuż.......


zuziorek

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

Ser do zurku wielkanocnego: 1 kg. twarogu poltlustego (najlepszy bylby wiejski,ale ja robie z takiego ze sklepu) 2 jajka sol,pieprz,zmielone ziele angielskie-do smaku Wszystko razem wyrobic,Ziela dodac sporo bo dodaje odpowiedniego smaku.Uformowac krazki wielkosci dloni,owinac gaza,przycisnac deseczka,pozostawic na 2 godziny.Zdjac gaze,serki posmarowac zoltkiem i suszyc przez 3 dni w cieplym miejscu.Ja susze w piekarniku w 50*,na noc wylaczam piekarnik i otwieram drzwiczki.Ser nie moze szybko sie suszyc,poniewaz popeka.Po 3 dniowym suszeniu wyjmujemy i wkladamy do lodowki.Ser ma byc twardy.W Wielkanoc pokroic w kostke i wrzucic do zurku pod koniec gotowania. Poniewaz teraz surowe jajka sa niebezpieczne,proponuje przed suszeniem,wlaczyc piekarnik na 150*i podpiec przez 10 min,pozniej skrecic na 50* i suszyc.Wtedy czas suszenia sie napewno skroci,trzeba sprawdzac.Z podanej ilosci sera wychodzi 4-5 krazki.Ilosc mozna zmniejszyc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.