Skocz do zawartości

Sos tatarski z prawdziwego zdarzenia


zazula226

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

- 1/2 l oliwy (może być olej)

- 1 jajko

- łyżeczka musztardy

- śmietana

- 10 dag szynki

- 4 ogórki konserwowe

- pół słoika marynowanych grzybków

- 1 cebula

- sól

- pieprz

- cukier.

Sposób przygotowania:

Do garnka (najlepiej takiego, z półokrągłym dnem) wbijamy żółtko jajka, dodajemy musztardę oraz po szczypcie soli i cukru. Składniki ucieramy tłuczkiem. Teraz potrzebujemy już 4 rąk więc zatrudniamy żonę, męża lub kochankę albo kochanka. Jedna osoba nieustannie uciera, a druga bardzo wolnym strumieniem dodaje oliwę. Jeśli przyspieszymy tempo wszystko może się zważyć, więc ważne jest aby dodawać oliwę bardzo powoli. Konsystencja powinna być ścisła. Kiedy zużyjemy już całą oliwę dodajemy śmietanę i mieszamy wszystko. Następnie do zrobionego przez nas majonezu dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę wędlinę, ogórki cebulę (cebulka musi być po pokrojeniu dobrze osolona) i grzybki.

Uwagi:

Dość czasochłonne i pracochłonne, ale w porównaniu z walorami smakowymi warto się pomęczyć. Do spożycia nadaje się "po przegryzieniu" czyli na drugi dzień. W przypadku niepowodzenia i zważenia się naszej oliwy musimy poświęcić jeszcze jedno jajko i zaczynamy od początku nasze ucieranie. Po chwili możemy powoli dodawać to co nam się zważyło. Bardzo ważne - nie częstować rodziny ani gości (bo następnym razem trzeba będzie zwiększyć ilość wszystkich składników).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.