anulak Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2006 Produkty: *30 dkg maku *8 jajek *3 łyżki tartej bułki *1/2 paczki proszku do pieczenia *1/4 kg cukru *zapach migdałowy Mak sparzyć, przekręcić przez maszynkę, utrzeć jaja z cukrem(całe), dodać skręcony mak, bułkę, proszek do pieczenia i dobrze wymieszać.Wlać do tortownicy, piec 45 minut. Przekroić tort na dwie części(nasączyć) i przełożyć kremem. Na wierzch polać polewą z białej czekolady. Polecam gorąco, bo naprawdę pyszne ciasto, wszyscy moi znajomi nim się zajadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anulak Opublikowano 23 Marca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2006 Odnośnie kremu: ja stosuje ten co pisałam wcześniej w metrowcu i miodowniku. :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jola_A. Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Proponuje 25 dag maku poniewaz wychodzi dosc twardy placek,i jesli to ma byc tort to proponuje podwojna porcje upiec.Taki sam przepis posiada moja mama tylko jak napisalam z mniejsza iloscia maku,jest wielokrotnie sprawdzony, naprawde dobry.Swietnie smakuje z masa kawowa. :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jola_A. Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2006 acha i co do ucierania jajek,lepiej jest ubijac najpierw bialka na sztywna piane i dodawac najpierw cukier a potem zoltka,wsypac mak z bulka i proszkiem,delikatnie lyzka drewniana wymieszac.Takie jest moje zdanie,ale nikomu tego nie narzucam, kazdy ma swoj sposob.Pozdrawiam. :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arabika Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Mam podobny przepis ,jest tu gdzieś na forum .Po upieczeniu nasaczam go kawa lub herbata z wódka ,daje krem kawowy i jest pycha .Tylko dawno go nie robiłam bo przepis na krem którego uzywałam jest na bazie jajek a wiadadomo teraz lepiej z surowych jaj zrezygnować :lol: .Moze ktos ma pomysł na krem kawowy bez jaj .Pozdrawiam :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arabika Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2006 Znalazłam w przepisach mojej mamy bardzo podobny przepis Jest tam 25 dkg maku 3 krotnie mielonego i nie ma w tym przepisie proszku do pieczenia Żółtka uciera się z cukrem dodaję sie mak a z białek ubija się piane i dodaje sie do masy .Mozna go przełozyć kremem albo tylko polac czekoladą i posypac orzechami .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Proponuje 25 dag maku poniewaz wychodzi dosc twardy placek,i jesli to ma byc tort to proponuje podwojna porcje upiec.Taki sam przepis posiada moja mama tylko jak napisalam z mniejsza iloscia maku,jest wielokrotnie sprawdzony, naprawde dobry.Swietnie smakuje z masa kawowa. :lol: :lol: Jola, wpisz ten sprawdzony przepis od mamy i na masę kawową też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jola_A. Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2006 Ali przepis jest ten sam tylko zamiast 30 dag.maku,jest 25 dag.A masa kawowa: kostka masla 2 zoltka 3 kopiate lyzki cukru pudru(lub wiecej,wg uznania) 1/4 naparu z kawy(3 duze lyzeczki kawy naturalnej zalac 1/3 szklanki wrzacej wody) kieliszek spirytusu.sok z polowy cytryny. Maslo z cukrem utrzec na puch.Jajka sparzyc wrzaca woda(2 min.),odzielic zoltka.Zoltka dodawac do masla,ucierac,dodawac stopniowo po lyzce goraca kawe,sok z cytryny,spirytus. Na tort nalezy zrobic wszystko podwojnie. :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.