zuziorek Opublikowano 27 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2006 Ciasto: 25 dkg masła 3 szkl mąki 1 1/2 szkl cukru pudru 3 żółtka 1 cukier waniliowy Zagnieść ciasto i wstawić na pół godziny do lodówki. Można ciasto wyłożyć na jedną dużą blaszkę lub uformowć prostokąty, jajka lub tym podobne. Pamiętać o ozdobnych bokach by polewa nie uciekła. Piec ok 20 min w temp. ok 180 s Polewa: 30dkg krówek (najlepiej kruche) kostka masła Rozpuścić masło i dodać pokruszone krówki. Na małym ogniu doprowadzić do jednolitej masy, tzn: od czasu do czasu zdejmować z ognia i użyć miksera. Polać ciasto i przyozdobić według uznania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2007 Bardzo fajny przepis na zbliżające się święta...masa ciekawa i prosta,a można dodać gotową masę krówkową i będzie jeszcze szybciej :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ela52 Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2007 Witaj Zuziorek!!! Suuper przepis na zblizajace sie swieta. Mozna dac gotowa mase krowkowa i bedzie o wiele szybciej. :smile: :smile: :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolanta Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2007 Hej :smile: ! chce spytac czy moze byc mleko zageszczone slodzone ale uprzednio ugotowane na karmel zamiast krowek?Bo mysle ze bedzie taka sama masa co z krowek :smile: .Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuziorek Opublikowano 25 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2007 Witajcie dziewczyny! Odgrzebałyście mój przepis a ja właśnie myślałam o moim ulubionym mazurku. W tym wypadku jak dla mnie masa karmelowa zostaje daleko w tyle....choć smak pewnie jest zbliżony. Masa krówkowa tak fajnie zastyga, szybko się ja robi i mazurek mozna jeść tygodniami /u mnie znika w mig/Ozdabiam masą marcepanową i migdałami... Warto spróbować, polecam :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaya Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2007 Hej Kasiulka! Jestem wdzięczna za przepis na mazurek. napewno upiekę go na święta.TO JUŻ ZA 2 TYGODNIE. pozdrawiam KAYA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuziorek Opublikowano 26 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2007 Przy tym mazurku nie trzeba czekać tak długo :smile: mozna zrobić go w tym tygodniu, ale czy dotrwa? :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuziorek Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Już pierwsze ciasto swiąteczne gotowe: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Witaj Kasiu! Jaki piękny mazurek upiekłaś, wszystkie ciasta już wspaniale pieczesz. Ja nie mogę uwierzyć że Ty z początku nie potrafiłaś piec i teraz bez obaw wszystkie Twoje wypieki będa wyśmienite, gratuluję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuziorek Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Dziękuję Halinko sama jestem z siebie dumna. Na święta jadę do rodziców /mąż jeszcze na morzu/ i zdeklarowałam się że upiekę ciasta. Jutro z rana jeszcze warstwowiec Apsik i ciasto z hałwą Dorotki. Forum dodało mi skrzydeł..... :oops: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Kasiu to naprawdę cieszy, wiem sama po sobie. Zobaczysz jaką radosć bedziesz miała jak Ciebie mama pochwali a jak to człowieka podbudowuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2008 Polecam na tegoroczne Święta Wielkanocne tego mazurka :mrgreen: Bardzo szybko się go robi - aaa... jest pyszny :mrgreen: Dzięki Zuziorku za przepis :razz: Ja zrobiłam ciasto, a dekoracją mazurka zajął się mąż :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2008 Dorotko bardzo apetyczny ten mazurek ,zasługuje na 6. Mam jeszcze pytanie czy można zrobić go szybciej i kiedy,z gory dziękuję za odpowiedż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2008 Dziękuję Elu :mrgreen: Można zrobić go wcześniej (tak około 3 dni). Pozdrawiam :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.