ina12 Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2006 " Przepisy Czytelników" Ciasto: 10 białek, szklanka cukru, 1/2 kostki margaryny, szklanka mąki, szklanka maku, pół małego proszku do pieczenia. Masa: 2 szklanki mleka, kostka masła 3 łyżki krupczatki, 8 łyżek wiórków kokosowych, żółtko, szklanka cukru pudru. Białka ubić z cukrem i mieszając dodawać porcjami rozpuszczoną margarynę, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i oczyszczony suchy mak. Piec 30- 40 min. Do jednej szklanki mleka dodać wiórki, mąkę i wymieszać. Drugą szklankę mleka zagotować i wlać mleko z mąką i wiórkami. Ogrzewać, aż zgęstnieje, cały czas mieszając, następnie ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem. Porcjami dodawać budyń, ucierając do chwili, aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Wystudzone ciasto przekroić na dwie części i przełożyć masą. Wierzch ozdobić dowolnie, np. lukrem, bakaliami lub owocami. ina12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2006 a margaryna już ostudzona czy gorąca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Margaryna musi być ostudzona. ina12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jola W. Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2006 chyba w spisie składników zapomniałaś wspomnieć o budyniu. Ma być w proszku czy już ugotowany na mleku? Jola W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jola_A. Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2006 O jakim znowu budyniu, :D hehehe. :-) : Budyn-to jest mleko z maka i wiorkami,po ugotowaniu powstaje budyn. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jola W. Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2006 :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Budyń jest w przepisie, podałam odmierzamy szklankę mleka dodajemy mąkę, wiórki i to trzeba wymieszać. Nastepnie trzeba zagotować drugą szklankę mleka i wlać mleko z mąką i wiórkami i budyń jest gotowy. Powyżej Jola -A odpowieź dała prawidłową. ina12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2007 Wyciągam przepis na górę, gdyż jest na czasie. Ino - kolejny zgodnie z sugestią Reni przesunąłem do kosza, aby nie było takich powtórek. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2007 Halinko i znowu dodajesz ciekawy przepisik.Mazurki piekę bardzo rzadko ale ten brzmi ciekawie,więc na pewno zrobię.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.