ina12 Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2006 "Moja kuchnia" Barszcz: 1 cebula, 1 pietruszka, 1 marchewka, 1/2 selera, 15 dag białej kiełbasy, 2 łyżki maki pszennej, 2 ząbki czosnku, 1,5 l. wody, sól, 2-3 liście laurowe, ziele angielskie. Ponadto- jajka ŻUR: 1/2 szklanki maki żytniej razowej, 1/2 l przegotowanej ciepłej wody, 3 ząbki czosnku, kromka zwykłego chleba. Sposób przyrzadzania: Żur: Makę wymieszać z wodą i wlać do kamiennego garnka. Dodać obrane ząbki czosnku i chleb. Odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni. ( żur musi mieć kwaskowaty smak) Barszcz: Warzywa oczyścić, umyć, zalać wodą i ugotować razem z kiełbasą. Wywar przecedzić, dodać żur i rozprowadzić mąką. Czosnek rozetrzeć z solą, dodać do wywaru i zagotować. Podawać z pokrojoną białą kiełbasą i ugotowanymi na twardo jajkami. Uwaga-- proszę nie brać pod uwagę tej małej gramatury białej kiełbasy na której gotowały się warzywa. ina12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EWA1992 Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2007 Halinko - idzie wielkanoc i mam pytanie w związku z tym,gdzie kupujesz mąke żytnią razową, chciałabym sama zrobić żurek ale nie wiem gdzie można dostać. W Tesco szukałam ale nie znalazłam(może żle szukałam?). Czy moge zrobić żurek w szklanym słoju,nic sie nie stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marra Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 Ja zurek robię z "gotowca". W sobotę rano gotuję boczek na wodzie, lub wędzone żeberka. Mięsko po ostudzeniu idzie do święconki, a rosół uzywam do żurku. Do rosołu dodaję żurek z butelki i doprawiam do smaku. PYCHOTKA. Można dodać jeszcze suszonych grzybków. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia K Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 Ewa W niektórych sklepach spozywczych,czy w takich "wielobranzowych" mozna dostac specjalna make na zurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 Ja też tak robię :grin: ,no i duuużo czosnku i majeranku :mrgreen: a nawet trochę chrzanu dorzucam. No...zostało 2 tygodnie do świąt :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EWA1992 Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 Basiu - poszukam w sklepach ale wątpie aby tutaj gdzie mieszkam była :grin: . Marra i Basga dzięki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 22 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 Ewunia ja żurek dostaję od sąsiadki zięcia z piekarni i tylko doprawiam. jak nie dostaniesz mąki kupić to kup żurek w butelce jest w plastikowej w sprzedaży. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EWA1992 Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 Halinko - mój mąż niedawno dzwonił do nowo poznanego pana piekarza i kupi od niego mąkę. Spróbuje zrobić wreszcie sama,jestem bardzo ciekawa jaki będzie miec smak. Ten kupny w butelce zdarza się miec czasami zbyt kwaskowaty smak. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 22 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 Ewuniu smak będzie napewno bardzo dobry, w szklannym słoju możesz śmiało go zrobić. to nie sprawia żadnej róznicy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EWA1992 Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2007 Halinko - już się nie moge doczekać kiedy zrobie pierwszy raz w swoim życiu żurek. Zrobie w słoju,mam taki duży po ogórkach. Pozdrawiam serdecznie Ewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EWA1992 Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2007 Halinko - wczoraj zrobiłam zakwas czy trzeba od czasu do czasu zamieszać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 30 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2007 Ewuniu nie miesza się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EWA1992 Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2007 Halinko - bardzo dziękuje za odpowiedż i wyrozumiałość... :) Pozdrawiam cieplutko Ewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.