ina12 Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2006 "Moja kuchnia" Biszkopt orzechowy: 5 jajek 150 g maki pszennej 125 g cukru 50 g orzechów włoskich Masa Bambo: 500 ml śmietany (30%) 60 g cukru 10 g żelatyny 10g kakao Krem kawowy: 250 g margaryny 1 jajka 60 g cukru 50 g kawy mielonej Ponadto: 70 g marmolady 1 opakowanie galaretki owocowej owoce do dekoracji, mogą być brzoskwinie, pomarańcze względnie inne owoce. tłuszcz do blaszki Sposób przyrządzania: Biszkopt orzechowy: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać aż do utrwalenia piany, a następnie wymieszaćc z żółtkami. Orzechy posiekać, wymieszać z mąką , dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do posmarowanej tłuszczem blaszki o wymiarach 25 x 40 cm. piec w temp. 180- 200* C ok. 30-40 min. Krem kawowy: Cukier podgrzewać z jajkiem do momentu rozpuszczenia cukru. Z kawy sporządzić mocny napar ( ok. 200 ml.) odcedzić i połączyć z masą z jajka i cukru. jeszcze ciepły ubić na sztywną masę. Po ostudzeniu utrzeć z margaryną. Masa Bambo: Żelatynę namoczyć w 100 ml wody. Śmietanę zagotować z cukrem, dodać żelatynę i kakao. pozostawić do schłodzenia. Mazurek: Biszkopt przekroić wzdłuż. Spód posmarować marmoladą i kremem. Położyć drugi blat i posmarować go kremem. Brzegi ciasta naszprycować masą i w odstępać na masie udekorować połówkami orzechów. Przyrządzić galaretkę według przepisu. Ułożyć owoce, zalać stygnącą galaretką i włożyć do lodówki. smacznego. ina12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zainteresował mnie ten przepis. Powiedz tylko czy orzechy posiekać normalnie nożem? jak grubo? a może mają być zmielone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2006 W przepisie jest że mają być posiekane, ja daję orzechy zmielone. ina12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.