DeLarge Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2006 a teraz co dzis zrobiłem na niedzielny obiad, przed chwilą skończyłem jeść a więc: danie na 4 osoby, są to filety kurczaka w warzywach + kluski kładzione koperkowe przepis na filety z warzywami: 3 filety z kurczaka 2 spore marchewki mała główka białej kapusty 4 cebule łyżka stołowa sosu sojowego (może byc przyprawa do zup) 2 ząbki czosnku pęczek szczypioru (średni) garść posiekanej natki z pietruszki (tak jakoś koło filiżanki chyba) pół szklanki śmietany 18% (nawet 3/4 szklanki) 1,5 łyżki mąki szklanka niegazowanej wody mineralnej oliwa, może byc olej pokrojone w kostkę mięso obsmażamy na gorącej oliwie, dodajemy następnie pokrojoną na pół-krążki cebulę i razem smażymy przez ok 2 min, następnie dodajemy utartą na dużych oczkach marchewkę i wrzucamy na patelnię (jako patelnie tutaj to mam na myśli wok bo inaczej sie nie pomieści, można zrobic to w garnku) a następnie po ok 1 min dorzucamy poszatkowaną białą kapustę, po jakiś 2 min dolewamy wody (można w sumie więcej) i wszystko dusimy, na sam koniec gdy wszystko ładnie dojdzie dodajemy posiekany szczypior, czosnek i połowę przygotowanej i posiekanej natki oraz sos sojowy, dusimy jakies 2 min (można dodać jeszcze wody jeśli lubimy więcej sosiku), solimy i pieprzymy, na sam koniec mieszamy śmietanę z mąką i zagęszczamy potrawę, gotujemy na wolnym ogniu ok 5 min cały czas mieszając. gotowe przepis na kluski kładzione koperkowe: 4 jaja łyżka śmietany wody na "oko" mąki na "oko" sól 1,5 łyżki stołowej suszonego koperku z podanych składników robimy ciasto mieszając wszystko dokładnie oraz pilnując by było dość gęste (dlatego wszystko podane jest na oko) a następnie "kładziemy" lub wkładamy do osolonego wrzątku pół łyzki stołowej przygotowanego ciasta (mała rada, należy pilnować by łyzka przy nabieraniu ciasta była mokra) i gotujemy kluski tak ok 2 min od wypłynięcia podajemy kluski posypane resztką natki + oczywiście gorące mięsko z warzywami SMACZNEGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Magi Opublikowano 9 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2006 ale mi smaka narobiles...tylko ze ja matka karmiaca i ta kapusta nie bardzo...cos wymysle, to musi byc pycha!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jola_A. Opublikowano 10 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2006 musi byc pychotka,napewno wyprobuje.dzieki.pozdrawiam :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeLarge Opublikowano 10 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2006 szczerze polecam, jako dowód powiem że teściowej na myśl nie wpadło że to ja ugotowałem tylko córuś, czyli moje Kochanie, a wcinała....mówię wam PYCHA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baśka96 Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2006 rzeczywiście pychota, zrobiłam dzisiaj na obiad tylko zamiast kładzionych był makaron świderki, dzięki za przepis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeLarge Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2006 miło mi słyszeć że Ci smakowało, pozdrawiam :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 26 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2006 Dzisiaj to danie miałam na obiad, bardzo nam smakowało i polecam je wszystkim. Zamiast klusek miałam ziemniaki gotowane, bo dnia poprzedniego miałam knedle. Następnym razem zrobię z kluskami koperkowymi. To danie będzie robione u mnie częściej. DeLarge dziękuję bardzo za wspaniały przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeLarge Opublikowano 26 Listopada 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2006 miło mi słyszeć że smakowało, jest to typowy przepis "na winie", co się "nawinie" (i do głowy człowiekowi wpadnie) to do garnka :roll: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stokrotka Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2007 To będzie nasz jutrzejszy obiad. Już się nie mogę doczekać! Mniam, mniam! Pozdrawiam! :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renigliwice Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2007 Bardzo smaczna jest ta potrawa. Nie miałam kapusty białej, więc dodałam pekińską. Bardzo dobre. Polecam. Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gabi-ostra Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zapomniałam napisać DeLarge że zrobiłam tę potrawę już jakiś czas temu i bardzo mi smakowała.Jestem wielbicielką kapusty pekińskiej,więc podobnie jak renigliwice to z nią przyrządziłam Twój sosik.Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeLarge Opublikowano 16 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2007 barzdzo mnie cieszy że wam smakowało...tym bardziej że to taka wariacka potrawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gabi-ostra Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2007 Takie wariactwa to najczęściej są właśnie najlepsze.Oby więcej DeLarge. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.